Nigeria: Allt fler barn svälter


Läkare Utan Gränser varnar för ökad svält. Foto: Läkare Utan Gränser

I delstaten Borno i Nigeria har antalet barn som vårdas för undernäring ökat med 120 procent jämfört med förra året, det rapporterar Läkare Utan Gränser. Antalet barn som skrivits in för undernäring är det högsta i organisationens historia.

1 283 undernärda barn har vårdats på Läkare Utan Gränsers klinik i delstaten Borno i nordöstra Nigeria från början av januari till 20 april 2023. Det är en ökning med 120 procent sedan förra året.

– Antalet vårdade är två eller tre gånger så stort som de senaste fem åren och det fortsätter öka, säger koordinatorn Htet Aung Kyi.

Undernäring är inget nytt och har länge varit en utmaning i Maiduguri i Borno som plågats av konflikt under flera år. Många har tvingats lämna sina hem och har levt i tillfälliga flyktingläger med tuffa förutsättningar. Tidigare har Läkare Utan Gränsers team behandlat runt 75 barn i veckan. I april 2023 hade siffran stigit till 150 barn i veckan.

– Klockan tickar och vi måste agera om vi ska undvika en riktig katastrof, säger Htet Aung Kyi.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land med 211 miljoner människor. I januari varnade UNICEF för att 25 miljoner människor i landet riskerade svält under 2023 varav en tredjedel är barn. Enligt organisationen är situationen är som svårast i delstaterna Borno, Adamawa, Yobe, Katsina, Sokoto, Kaduna, Benue och Niger.

Lägret för internflyktingar i Borno har stängt och Läkare Utan Gränser vittnar om hur mat och övriga humanitära insatser har minskat drastiskt sedan 2021. Den nigerianska valutans minskade värde har lett till ytterligare svårigheter för befolkningen.

Gabriele Santi, projektledare i Madiguri för Läkare Utan Gränser, säger att det i nuläget inte räcker med mat. Ytterligare, mer långsiktigt, stöd behövs. Bara 16 procent av det efterfrågade biståndet till regionen har kommit in och projektledaren manar nu det internationella samfundet till att agera snabbt. 

– Myndigheter och organisationer måste omedelbart skala upp sin aktivitet kopplat till undernäring men vi måste samtidigt förbättra levnadsvillkoren i flyktinglägren och utöka människors tillgång till sjukvård, säger Gabriele Santi.

Redaktionen

Läsa mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.