Nigeria: Kommer de unga att rösta för förändring?


Unga protesterar mot polisvåldet i Nigeria. Foto: Shutterstock.

Nigeria har en av världens yngsta befolkningar. Men om valet den 25 februari ska leda att fler unga får ett inflytande över politiken så måste de också rösta. Det räcker inte med att vara arg på sociala medier, konstaterar Yinka Olaito, chefredaktör för Nigeria Grassroot News.

Lördag den 25 februari är det dags för presidentval i Nigeria och spänningen i luften är tydlig. Över 93 miljoner, varav 37 miljoner ungdomar, har möjlighet delta i valet. Därmed har de en reell möjlighet att avgöra valet – om de väljer att utnyttja sina röster.

Kontantbristen, bristen på bensin och framför allt – Nigerias befolkning har sedan självständigheten utsatts för åratal av ekonomiska och sociala umbäranden på grund av bristen på visionära ledare. Tålamodet med den gamla ordningen håller på att ta slut. Men just därför räcker det inte om de unga enbart är aktiva på sociala medier. De måste rösta: på de sociala medierna finns ingen vallokal. 

Ända sedan självständigheten har valen i Nigeria varit fyllda av våld. I både första och andra republikens allmänna val förekom omfattande valfusk. Detta åtföljdes av många dödlig våld och manipulationer. Förhoppningsvis kan våldet minskas genom införandet av teknik i valet 2023, även om oron finns kvar. 

Nigeria har en mycket ung befolkning där 60 procent är under 20 år. Men trots detta fortsätter en äldre, och många gånger korrupt generation, att klamra sig fast vid makten. Effekten av detta är att 95 procent av nigerianerna lever i fattigdom och 19,4 miljoner nigerianer riskerar att drabbas av osäker livsmedelsförsörjning. 

Valet 2019 gav ett sken av hopp med ett par unga kandidater. Många av de ungdomar som stödde dessa personer kämpade hårt på sociala medier, men över 80 procent av dem hade aldrig något röstkort, vilket innebar att de i slutänden inte kunde rösta på sin kandidat. 

Frågan är hur det kommer att gå denna gång:

– En ökad medvetenhet hos ungdomarna när det gäller politik i Nigeria borde leda till att ledarskapet byts ut, men personligen tror jag inte att det kommer att räcka för att åstadkomma en förändring, säger Babtunde Michael som är PR-chef.

För att stävja röstköp, som är ett ständigt återkommande problem och ett vanligt sätt att manipulera val i Nigera, införde den federala regeringen i oktober 2022 en valutareform som drastiskt minskade kontantflödet.  Men på grund av de svårigheter och brister som skapats av kontantbristen i landet sedan dess, kommer politiken sannolikt att uppmuntra till högre nivåer av röstköp i landet hittills. 

Nigeria har i dagsläget fyra kandidater som alla har chanser att vinna presidentvalet. De fyra, Bola Tinubu från All Progressive Alliance, Abubakar Atiku från Peoples’ Democratic Party, Peter Obi från Labour Party och Kwankwanso, hade någon gång varit guvernörer i sina respektive delstater.

Peter Obi är populär bland ungdomarna, eftersom han anses ha en viss integritet och representerar den framtid som många vill se. Men, han saknar den struktur och apparat som kan hjälpa honom att vinna också bland andra åldersgrupper. 

Vad tänker och vill då unga i Nigeria?  Här är några röster:

– Nigeria är moget för en politisk revolution som kan förändra den gamla ordningen, nigerianer och nigerianska ungdomar är redo att delta fullt ut. Den enda problemet jag ser är att många ungdomar på högre institutioner kan berövas sin rösträtt eftersom många inte kunde resa hem trots skolavslutning, säger Lizabeth Ikeginna som är student.

Able God, konstaterar:
–  Många ungdomar kommer att rösta, trots att den hårda pengabrist som råder kan leda till att röstköp ökar. 

Akpan Sylvia, en annan ung student just har tagit examen, menar att många ungdomar kommer att rösta för framtiden, ”eftersom de har bevittnat den brist som skapats av den gamla ordningen”.

Precious Akintulubo, säger:
– Dagens nigerianska ungdomar är medvetna och aktiva. Ungdomars deltagande kan förändra den politiska dynamiken och det kommer det att göra”. 

Ogunlaja Nifesimi tror å sin sida att valet 2023 kommer att bli ett av de högsta när det gäller valdeltagandet, särskilt bland ungdomarna:
– De nigerianska ungdomarna är frustrerade – och det kommer att märkas, konstaterar hon.

Så vad händer? Just nu kan vi bara vänta och se.

Yinka Olaito
Chefredaktör för Nigeria Grassroot News

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.