Världsvattendagen: Vänta inte med att agera!


Vattenautomat. Ett exempel på vad WaterAid gör i Bangladesh. Foto: WaterAid Sverige.

DEBATT. Sällan har det varit så tydligt att satsningarna på klimatanpassade lösningar för rent vatten måste öka omgående. Låt världsvattendagen fungera som en påminnelse om att det inte är för sent att agera, och att alla kan göra något, skriver Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

Det här är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

I många decennier har Bangladesh kämpat mot en dödlig fiende som finns i dricksvattnet: arsenik. En ny studie, publicerad i Euronews Green, avslöjar att skrämmande många vattenkällor är förorenade, något mina kollegor i landet redan är smärtsamt medvetna om. Runt 49 procent av alla landets vattenbrunnar innehåller arsenik och stora delar av befolkningen förlitar sig på vatten från dessa källor för sitt dagliga behov. Arsenik och järn finns djupt ner i grundvattnet. Hade det inte varit för klimatförändringarna så hade valet att borra grundare brunnar varit ett alternativ, för att undvika att nå för höga nivåer av gifter. Tyvärr har klimatförändringarna bidragit till att det grundare vattnet är så försaltat att det inte går att dricka på många håll i landet. Våra kollegor står mellan att avsalta vattnet eller att rena det från arsenik. Det senare är billigare, men krävande och det finns i dagsläget ingen storskalig lösning på problemet.

Det handlar alltså om ett dubbelt hot där både klimatkrisen och arsenikproblemet drabbar befolkningen. Människor som tvingas dricka vatten som är förorenat med arsenik riskerar mycket: kronisk arsenikförgiftning kan leda till allvarliga hudsjukdomar och organproblem, inklusive cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Med över 170 miljoner invånare är Bangladesh ett världens mest folkrika länder och landets storstadsregioner är extremt tätt befolkade. Landet har stora problem med säkert dricksvatten: sammanlagt 64 miljoner människor saknar säker tillgång till rent vatten. Runt om i landet är det vanligt att invånarna tvingas gå i många timmar för att hämta vatten, något som främst drabbar kvinnor. I huvudstaden Dhaka förvärras också allt av att 80 procent av allt avloppsvatten dumpas direkt i närliggande floder. Över 75,4 miljoner invånare har inte heller tillgång till sanitet – vilket innebär att 45 procent av befolkningen saknar tillgång till fungerande toaletter. De här bristerna har katastrofala effekter, över 1 000 barn under fem år dör varje år av diarrérelaterade sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dåliga toaletter.  

Vattenkrisen i Bangladesh – liksom i många andra länder – orsakar hälsoproblem och sjukdomar. När människor är sjuka och undernärda, försvinner produktiv tid och det är lätt att hamna i en ond spiral av fattigdom som är svår att ta sig ur. Fattigdomen förstärks även när framför allt kvinnor och flickor tvingas lägga obetald tid på att hämta vatten. Tid som hade kunnat användas till skolgång och arbete. En ny rapport från WaterAid visar att i 70 procent av världens alla hushåll som inte har rent vatten i eller nära hemmet, är kvinnor ansvariga för att hämta vatten.  

Att bristen på rent vatten påverkar fattigdom, jämställdhet och hälsa är ett faktum oavsett om vi tittar på Bangladesh, Kambodja, Madagaskar eller något annat land med stor vattenbrist. Samtidigt slår klimatförändringarna olika mot olika länder, och behovet av anpassning är stort. Vi är experter på att lösa utmaningarna lokalt och anpassar hela tiden vårt arbete utifrån varje plats unika förutsättningar – vare sig det handlar om att rena vattnet från arsenik i Bangladesh eller bygga toaletter åt de flytande byarna längs Mekongfloden i Kambodja. WaterAids arbete handlar om innovation och smarta lösningar, något som kräver stora investeringar för att vi ska fortsätta nå framgång. 

Klimatkrisen är på många sätt en vattenkris. Över 90 procent av allt extremväder kan kopplas till vatten – för lite vatten, för mycket vatten eller smutsigt vatten. Samtidigt är satsningar på rent vatten och sanitet en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för klimatanpassning som världens ledare kan investera i. Låt världsvattendagen fungera som en påminnelse om att det inte är för sent att agera, och att alla kan göra något  inte minst världens stater som bär det yttersta ansvaret. Jag ber er att inte vänta tills tiden runnit ut.

Anna Nilsdotter
Generalsekreterare WaterAid Sverige

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.