Senegal: Presidenten skjuter upp valet


Senegals president Macky Sall. Foto: Wikimedia.

Senegals sittande president Macky Sall har beslutat skjuta upp presidentvalet. Valet flyttas nu fram sex månader. Beslutet har lett till omfattande protester.

Ett par timmar innan valkampanjen skulle starta den 3 februari höll den avgående presidenten Macky Sall ett TV-tal där han meddelar att presidentvalet som skulle hållits den 25 februari skjuts upp. Samtidigt upprepar han sitt löfte att inte ställa upp själv. Presidenten lovar en nationell dialog för att skapa villkor för öppna och fri val.

Presidenten angav inte själv något nytt valdatum, utan hänvisade till Nationalförsamlingens kansli som på lördag morgon hade godkänt ett förslag att skjuta upp valet sex månader, efter att en grupp tillsatts för att klarlägga hur processen för urval av kandidater skall gå till. Texten borde gå igenom i Nationalförsamlingen då den stöds av regeringspartierna samt Parti Democratique Senegalais, PDS med före detta presidenten Abdoulaye Wade och då få över tre fjärdedelars majoritet.

Den politiska krisen började när Konstitutionsrådet uteslöt Karim Wade, son till förre presidenten, från presidentvalet på grund av sin alltför sena uppsägelse av sitt franska medborgarskap. Dubbla medborgarskap tillåts inte enligt konstitutionen. Wade anklagar i sin tur två domare för att vara jäviga. Kretsar runt president Sall säger sig vara överraskade att Karim Wade inte blev kvalificerad sedan han pratat väl om Wade med religiösa ledare. Likaså förstår de inte varför Bassirou Diomaye Faye godkändes av de Sju vise i Konstitutionsrådet. Bassirou Diomaye Faye har utsetts som ersättare till den fängslade oppositionsledaren Osmane Sonko. 

En kvinnlig presidentkandidat, Rose Wardini, har arresterats efter att ha ljugit för Konstitutionsrådet om sitt dubbla fransk-senegalesiska medborgarskap.

En annan presidentkandidat, Dakars före detta borgmästare Khalifa Sall, som dömts till fängelse och inte kunde ställa upp 2019, har återfått sin valbarhet efter att ha deltagit i en nationell dialog 2023 med religiösa ledare.

Efter kritik om jäv och korruption har Konstitutionsrådet mist allt förtroende. Därmed har President Sall inte något annat alternativ än att skjuta upp valet, menar flera bedömare. Men alla håller inte med. Babacar Gaye, professor i juridik, menar i stället att det uppskjutna valet riskerar att destabilisera det demokratiska systemet och ge fel signal till internationella partners. Senegal är inte i en konstitutionell kris utan beslutet att skjuta upp valet beror på politiska skäl. En annan valexpert från Dialogue Citoyen Ndiaga Sylla förklarar att beslutet leder till förlängt mandat för sittande president, vilket är emot Konstitutionen.

Den politiska krisen runt president Sall fördjupas nu då relationen till den tänkta ersättaren premiärminister Amadou Bah uppges vara spänd. Flera tidigare höga partiledare betraktar Bah som ”illegitim” och vill ha honom utbytt för att kunna vinna.

USA har förklarat sin oro och hoppas nytt datum snabbt skall bestämmas. Frankrike och samarbetsorganisationen Ecowas varnar också Senegal för att ställa in landets presidentval.

Det verkar helt klart att med beslutet att skjuta upp presidentvalet riskerar President Sall väcka anklagelser om att vilja sitta kvar på posten – efter att återigen ha offentligt ha förklarat att han avstår från att söka ett kontroversiellt tredje mandat.

Hans Eriksson
Ekonom och statsvetare, Västafrikakännare

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.