Burma: Skuggregeringen förklarar krig mot juntan


Soldater från Karen National Liberation Army. Foto: KNLA.

Burmas nationella enhetsregering förklarar krig mot militärjuntan. Skuggregeringen, som befinner sig i exil, har fått nog av tortyr, mord och arresteringar och mobiliserar nu motståndet med stöd av bland annat Karenfolkets egna armé.

Uppmaningen avser ett försvarskrig riktat mot militära tillgångar. Folkets försvarsstyrkor ska skyddas och de etniska grupperna i landet behöver skydda och kontrollera sina landområden.

– ­NUG tar på sig ansvaret att skydda folkets liv och egendom och har lanserat ett folkets försvarskrig gentemot militärjuntan säger Duwa Lashi La, NUG:s president, i en intervju med Asia Pacific Report.

Padoh Saw Ta Doh Moo, generalsekreterare för Karen National Union (KNU) stödjer också upproret:
– Diktaturens fiender är våra vänner. Vi kommer att arbeta med alla organisationer som är motståndare till militärdiktaturen, säger han till Karen Information Center.

­– Vi kommer att fortsätta kämpa för federalism och demokrati och stödja de som protesterar mot kuppen och de som är måltavlor för militärregimen. Och vi fortsätter att undersöka olika tillvägagångssätt för att hitta grundorsakerna till inbördeskriget och finna fred och stabilitet i landet, meddelar KNU enligt samma källa.

Situationen i Burma förvärras
Kriget tar sig nya uttryck. Den burmesiska armén använder bönder som mänskliga sköldar i Shan-staten. Armén plundrar också böndernas hem. Bägge dessa aktiviteter utgör krigsbrott. Över 119 000 civila har fördrivits från sina hem i södra Karen- och Shan-staterna sedan konflikten utbröt i maj månad mellan armén och Pekonstadens försvarsstyrka och Karenfolkets dito.

Den nationella enhetsregeringen förkastar juntans eldupphöravtal som är ingånget med ASEAN. NUG ville att det särskilda sändebudet skulle ha fått en försäkran från juntan att de skulle upphöra med inspärrningarna av civila samt tillstånd att få träffa Daw Aung San Suu Kyi innan han uppmanade till ett eldupphör för att möjliggöra humanitära hjälpsändningar. Yusof, som hoppas kunna besöka Burma denna månad, har frågat om han får träffa henne men juntan har inte besvarat hans förfrågan.

­–  Militärens kränkningar av mänskliga rättigheter fortgår och detta ska inte förglömmas fast vi förstår att ASEAN:s särskilda sändebud vill erbjuda humanitär assistans snabbt och effektivt, säger U Aung Myo Min, NUG:s minister för mänskliga rättigheter, till The Irrawaddy.

Det militära motståndet mot regimen har spritt sig till hela landet, förutom Rakhine-staten. Det utkämpas av civila motståndsmän och kvinnor och etniska beväpnade organisationer.

­­–  Det internationella samfundet måste agera effektivt för att så snabbt som möjligt få slut på förtrycket och tortyren av oskyldiga civila och för att få ett slut på statskuppen och hålla regimen ansvarig för brotten den har begått. Juntastyrkorna bedriver militära offensiver med överdrivet våld i områden som kontrolleras av de etniska beväpnade styrkorna, säger NUG till The Irrawaddy.

Enligt NUG dog 580 juntasoldater och närapå 73 civila i konfrontationer förra månaden. 1051 motståndare till kuppen har dödats av regimen och ytterligare 7962 personer, varav en del är valda politiska ledare, har spärrats in eller är efterlysta. 6313 är fängslade och 1984 är efterlysta. Regimen har som en följd av att NUG deklarerade krig förstärkt sin närvaro på gatorna i Rangoon. Ute i landet har juntan sedan kuppen regelbundet utfört flygattacker vilket har lett till tiotusentals fördrivna bybor. Nu torde NUG:s uttalanden innebära att ett regelrätt inbördeskrig står för dörren.

FN:s generalförsamlings 76:e session, som inleds den 14:e september, kommer att diskutera frågan om Burmas representation. Den nio länder starka ackrediteringskommittén måste rekommendera en enhet, NUG eller juntan, att representera landet i FN.

ASEAN utser sändebud
Erywan Yusof, Bruneis biträdande utrikesminister, har utsetts till ASEAN:s särskilda sändebud i frågan. Han har föreslagit ett fyra månader eldupphör för att underlätta för humanitär assistans att nå Burma. Bruneis biträdande utrikesminister Yusof säger att de första hjälpsändningarna innehåller utrustning för att föra kamp mot covid-19 såsom syrekompressorer. Frågan är dock vad sändebudet egentligen kan åstadkomma.

­­– Militärens kränkningar av mänskliga rättigheter fortgår och detta ska inte förglömmas fast vi förstår att ASEAN:s särskilda sändebud vill erbjuda humanitär assistens snabbt och effektivt. Enligt min åsikt så ligger NUG:s styrka på det diplomatiska planet och inte i krigföring. De har samtalet med de etniska beväpnade grupperna men en enad allians verkar inte kunna formas. Detta är olyckligt eftersom ASEAN:s särskilda sändebud uppmanade till ett eld upphör för några dagar sedan. Detta är definitivt de stridande partnernas ansvar att åstadkomma innan sändebudet anländer till Burma, säger Aung Thu Nyein från Institute for Strategic Studies till VOA News.

Tomas Nordberg

Fakta

CPRH: Burmas lagstiftande församling som befinner sig i exil och som representerar en grupp av lagstiftare från NLD och parlamentsledamöter som avsattes i kuppen den första februari i år. Kommittén består av 17 medlemmar av Pyithu-Hluttaw, parlamentets underhus, och Amyoth-Hluttaw, parlamentets överhus. Burmas parlament har två kammare.

NUG: Burmas nationella enhetsregering som befinner sig i exil och som skapades av CPRH. NUG inkluderar representanter för NLD, upprorsgrupper bestående av etniska minoriteter och olika mindre partier. Militärjuntan har förklarat NUG illegal. 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.