Indien: Så ska AI rädda elefanterna


Elefant som går över järnväg
Varje år dödas många elefanter i Indien av tåg. Foto: Northeast Frontier Railway.

I Indien dör många elefanter varje år efter att ha blivit påkörda av tåg. Nu ska AI-teknik hjälpa fler elefanter att överleva.

Indien är hem för det största antalet asiatiska elefanter, som står för nästan sextio procent av elefantpopulationen i världen. Men även i Indien minskar antalet elefanter. Efter elolyckor är tågpåkörningar den mest vanliga icke-naturliga dödsorsaken bland Indiens elefanter. Enligt India Times förlorade 186 elefanter sina liv på järnvägsspår under 2022.

År 2022 bad därför skogsdepartementet i delstaten Tamil Nadu om AI-hjälp för att förebygga elefantolyckor. Tamil Nadu hade då officiellt lanserat ett AI-baserat övervakningssystemet, rapporterar websiten India AI.

Två järnvägsspår passerar genom de skogsreservat som ligger nära staden Coimbatore i delstaten Tamil Nadu. Detta skogsområde gränsar till de stora skogarna i delstaten Kerala och besöks regelbundet av elefanter. I Coimbatore hade man noterat att elefanter förirrat sig upp på järnvägen cirka 9 000 gånger under åren 2021 till 2023. Elefanterna korsar ofta järnvägsspåren på flera ställen för att vila och ibland gör de räder in på närliggande fält. 

– Vi har upptäckt att de inte stannar länge på dessa platser. De korsar spåret igen för att återvända till sin livsmiljö. Vi hoppas att AI-systemet kommer att hjälpa oss att förhindra att elefanter dör på spåren, säger N Jayaraj, District på Skogsdepartementets kontor i Coimbatore till tidningen Deccan Herald.

Det nya AI-systemet består av tolv höga torn utrustade med värme- och rörelsekameror som installerats på strategiska platser, 500 meter från varandra, och därmed täcker alla viktiga områden där elefanter passerar. Tornens kameror ger också 150 meters täckning på vardera sidan av spåret för tidig upptäckt av djurrörelser.

Varnar för elefanter vid spåren

När kamerorna upptäcker en elefant nära spåret skickar AI-systemet automatiskt en varning till kontrollrummet där uppgifterna bearbetas i realtid, dygnet runt. Informationen skickas sedan automatiskt vidare till lokförare och järnvägsbolaget via samtal, SMS och andra kanaler.

– Sirenerna kommer också att gå i gång när vi upptäcker att vilda djur rör sig. Vår fältpersonal kommer att agera och lokföraren kommer att sakta ner tåget när han ser djuren. Vi har också placerat varningssystem i form av skärmar och annat som gör att lokföraren kan börja sakta ned i god tid, fortsätter N Jayaraj.

Flera andra projekt för att med AI-teknikens hjälp rädda fler elefanter är på gång i Indien. 

2023 introducerade Indian Railways det AI-baserade “Gajraj-systemet” för att förhindra att elefanter dör på spåren. Detta övervakningssystem kommer att installeras på en 700 km lång sträcka som passerar genom skogsområden i Assam, Västbengalen, Odisha, Kerala, Jharkhand och vissa delar av Chhattisgarh och Tamil Nadu, alla delstater med många elefanter.

En annan app, Chhattisgarh Elephant Tracking, skyddar bybor i delstaten Odisha som lever i närheten av tigerreservatet Udanti Sitanadi från att attackeras av vilda elefanter.  

Den AI-integrerade appen fungerar med ett elefantspårningssystem och mänskliga patrulleringsteam som matar in information om elefantflockarnas närvaro och rörelse i appen. Därmed vet byborna när det är bäst att hålla sig undan.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.