Allt fler elefanter i Tanzania


Elefanter i Serengetti, Tanzania. Foto: Hu Chen/Unsplash.

Mellan 2014 och 2019 ökade antalet elefanter i Tanzania från 43 000 till 60 000 tack vare bland annat bättre övervakning och en specialstyrka som infiltrerar organisationer som handlar med elfenben. Samtidigt klassas den afrikanska skogselefanten som akut hotad.

Under åren 2009 till 2014 minskade elefantpopulationen med mer än 60 000 elefanter eller 60 % i Tanzania. Uppemot 10 000 elefanter dödades under ett år när det var som värst av kriminella grupper som sålde elfenben. Men sedan landet etablerat en specialstyrka som infiltrerat de ligor som handlar med elfenben har allt fler kriminella dömts. I nationalparken Serengeti har antalet elefanter ökat från 6 087 år 2014 till 7 061 förra året, enligt information från parken. Specialstyrkan har penetrerat elva kriminella syndikat på fem år. Och man har arresterat tusentals personer inklusive 21 ledare inom de kriminella organisationerna.

Ett av de mest uppmärksammade fallen rör den kinesiska affärskvinnan Yang Fenglan som har smeknamnet ”Elfenbensdrottningen”. I juni 2021 avslog Tanzanias högsta domstol hennes begäran om omprövning.

Den tanzanska riksåklagaren Sylvester Mwakitalu pekar på det faktum att åklagarna fått omfattande utbildning i att hantera brottsfall kring den illegala handeln med vilda djur som en viktig aspekt.

Mary Rice, chef för Enviromental Investigation Agency (EIA) i London, menar att samarbetet mellan staten och frivilligorganisationer och specialstyrkorna varit en nyckel till framgången, liksom det omfattande internationella samarbetet:

– Tanzania ses inte längre som en potentiell marknad för den illegala handeln, även om det inte innebär att den helt upphört, konstaterar hon. En viktig framgångsfaktor är också att man lyckats engagera lokalbefokningen. I Selous, Tanzanias största nationalpark, har Världsnaturfonden WWF utbildat särskilda Village Game Scouts, bybor som agerar som naturbevakare och som hjälper myndigheterna med naturvårdsuppgifter som att bekämpa tjuvjakt.

Global kriminell industri
Världsnaturfonden beskriver hur elefantpopulationen minskat med 96 procent de senaste hundra åren i Afrika. Antalet afrikanska elefanter har minskat från cirka 10 miljoner i början av 1900-talet till ungefär 400 000 i dagsläget, varav 352 000 skogselefanter och 40-50 000 savannelefanter.

Den illegala handeln med vilda djur är jordens fjärde största svarta marknad, efter drog-, vapen- och människohandel. Industrin är värderad till åtta miljarder dollar och förstör världens ekosystem och biologiska mångfald samt utrotar djurarter. Elfenben är en av de mest sålda produkterna och kommer främst från tjuvjagade afrikanska elefanter, en djurart som var nära att utrotas på 1980-talet. Elfenbenshandel förbjöds 1989, vilket ledde till en stor populationsökning i Zimbabwe, Moçambique, Sydafrika, Tanzania och Kenya. 

Sedan mars i 2021 kategoriserar Internationella naturvårdsunionen den afrikanska skogselefanten som hotad och det sakförhållandet att tjuvjakten minskat i Tanzania har lett till att de kriminella ligor flyttat sitt fokus till Västafrika. Att rädda de afrikanska elefanterna kräver att alla länder följer principerna i CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, (Konventionen om internationell handel med hotade arter av vilda växter och djur), som undertecknas av Sverige 1973, ratificerades påföljande år och trädde i kraft den första juli 1975, och som har som mål att bevara hotade arter av vilda djur och växter. CITES-konventionen reglerar in- och utförsel av djur och växter mellan länder.

Den afrikanska elefantens ganska nya uppdelning i två arter – savannelefant och skogselefant – gör den än mer sårbar. Nu räknas de två arterna som starkt hotad respektive akut hotad. − Den nya klassningen tar oss till ett ännu skarpare läge. Alla aktörer – från regeringar och skogsbolag till jordbrukare och turistföretag − måste öka sina insatser för att rädda elefanterna för framtiden, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF, i en intervju med Forskning och Framsteg.

Tomas Nordberg

Fakta
De flesta av dagens elefanter finns i olika typer av naturskyddsområden i det tropiska Afrika, mellan Sahara i norr och Zambezifloden i söder. I dag återfinns elefanter i stort sett bara i nationalparker och andra områden som skyddas av myndigheterna. Människans befolkningstillväxt kombinerat med jordbrukets utbredning innebär att elefantens förutsättningar för att leva utanför parkerna utan att hamna i konflikt med människan försämras.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.