Protest planeras mot Lundins årsstämma


Från Lundins hemsida där affären presenteras

En protestaktion planeras i samband med Lundin Energys (Tidigare Lundin Oil) årsstämma på Hotel at Six vid Brunkebergstorg den 31/3  11:30. Bakom protesten står klimatnätverket Pull The Plug.

Rättegången om Lundin Energys medhjälp till folkrättsbrott har börjat med inledande förhör, och risken för Lundin är att få ett skadestånd i miljardklassen om det befinns skyldigt. På årsstämman kan bolaget besluta sig för att överföra alla oljetillgångar till norska Aker BP. Då skulle det bli omöjligt att betala skadestånd. Lundin förbereder sig för att tömma bolaget inför rättegången om folkrättsbrott:

– Vi vill att Lundin betalar kompensation till offren oavsett vad domslutet blir, säger Christian Tengblad från Skiftet som deltar i protesterna. Det råder ingen tvekan om att Lundins oljeverksamhet gjordes möjlig av massmord och fördrivelse. På själva årsstämman ligger också ett förslag från en aktieägare om att betala kompensation, men det rekommenderar styrelsen att aktieägarna ska rösta ner.

Demonstrationen arrangeras av klimatnätverket Pull The Plug. Det är vårt beroende av fossila bränslen – ryska såväl som norska – som ligger bakom klimatkrisen. För att förhindra en katastrofal utveckling måste klimatskadliga företag som Lundin och Aker BP att fasas ut, menar personerna bakom nätverket. 

– Företag som Lundin och Aker BP måste bli historia om vi andra ska ha en framtid. Det är dags att ställa kraven till de som tjänar miljarder på att ta upp olja ur marken istället för att bara ställa krav på den enskildes konsumtion, säger Christian Tengblad från Skiftet.

Redaktionen

Lyssna på:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.