Global podd 104. Rättegången mot Lundin


Vad händer i rättegången mot oljebolaget Lundin? Kommer åklagarnas bevisning att räcka – och hur ser det regelverk ut som ligger till grund för åtalet? Lyssna på avsnitt 104 av Global Podd. 

I november 2021 väckte åklagaren åtal mot två chefer för oljebolaget Lundin för de folkrättsbrott som man menar begåtts i nuvarande Sydsudan där närmare 12 000 människor dödades.

En månad efter åtalet meddelade Lundin att de säljer alla sina olje- och gastillgångar i Norge. De lovar samtidigt att det nästintill tomma bolaget ska ansvara för att alla eventuella juridiska krav från Sudan. Inget av det som hände i Sudan ska följa med i försäljningen, trots att vinsten från Sudan investerades i Norge.

Den 31/3 håller Lundin bolagsstämma. Vad kommer att hända nu – och hur ser det juridiska regelverket bakom åtalet ut?

Medverkande:

  • Kerstin Lundell, författare och journalist 
  • Miriam Ingeson, doktorand internationell rätt vid Uppsala universitet 
  • Petter Bolme, projektledare, arbetar med att få Lundin och de andra oljebolagen att göra rätt för sig gentemot de som drabbades av konflikten

Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine

Avsnittet är en något kortad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 24/2

Lyssna på Podcaster här

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.