Global podd 104. Rättegången mot Lundin


Vad händer i rättegången mot oljebolaget Lundin? Kommer åklagarnas bevisning att räcka – och hur ser det regelverk ut som ligger till grund för åtalet? Lyssna på avsnitt 104 av Global Podd. 

I november 2021 väckte åklagaren åtal mot två chefer för oljebolaget Lundin för de folkrättsbrott som man menar begåtts i nuvarande Sydsudan där närmare 12 000 människor dödades.

En månad efter åtalet meddelade Lundin att de säljer alla sina olje- och gastillgångar i Norge. De lovar samtidigt att det nästintill tomma bolaget ska ansvara för att alla eventuella juridiska krav från Sudan. Inget av det som hände i Sudan ska följa med i försäljningen, trots att vinsten från Sudan investerades i Norge.

Den 31/3 håller Lundin bolagsstämma. Vad kommer att hända nu – och hur ser det juridiska regelverket bakom åtalet ut?

Medverkande:

  • Kerstin Lundell, författare och journalist 
  • Miriam Ingeson, doktorand internationell rätt vid Uppsala universitet 
  • Petter Bolme, projektledare, arbetar med att få Lundin och de andra oljebolagen att göra rätt för sig gentemot de som drabbades av konflikten

Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine

Avsnittet är en något kortad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 24/2

Lyssna på Podcaster här

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.