Iran: Frisläppta journalister riskerar nytt åtal


Journalisterna Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi är nu frigivna men åtalade på nytt. Foto: Wikimedia.

Journalisterna Niloufar Hamadi och Elaheh Mohammadi var bland de första att rapportera om Masha Aminis död och dömdes båda till långa fängelsestraff. Nu är de fria – men kanske bara tillfälligt eftersom de riskerar nya åtal.

Det var den 13 september 2022 som Mahsa Amini, en 22-årig iransk-kurdisk kvinna, greps av polis i Teheran efter att ha ignorerat Irans strikta lagar om att kvinnor ska bära slöja. Hon dog tre dagar senare på ett sjukhus i Teheran efter att ha utsatts för fysisk misshandel i häktet.

Fotografiet av Masha Amini som spreds över världen i september 2022 när hon låg i koma efter Moralpolisens brutalitet, skakade hela världen och moralpolisen skapade ilska och debatt hos många. Journalisterna påstods ha begått ett brott mot Gud. Den iranska regimen tryckte ner protesterna mot moralpolisen med brutalt våld. Läs mer om det brutala förtrycket

Mahsa Aminis död utlöste massiva kvinnoledda protester i Iran. Under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet” protesterade de mot hijablagen och andra diskriminerande lagar i landet.

Två av de första som rapporterade om händelsen var Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi som senare dömdes till sju års fängelse för samröre med USA, konspiration mot den iranska statens säkerhet, samt för ”propaganda mot den islamiska republiken”. Journalisterna påstods ha konspirerat mot makten och spionerat. Iranska staten menade att rapporterandet om Aminis död var ett propagandabrott i samband med “regeringens tillslag mot oroligheter och oliktänkande.“

Rättegången hölls i juli 2023 och journalisterna har suttit fängslade sedan i september.
I oktober 2023 publicerade den iranska tidningen Shargh ett öppet brev undertecknat av 200 iranska journalister, författare och intellektuella som krävde att Mohammadi och Hamedi omedelbart skulle friges, något som nu alltså skett sedan de frigivits mot borgen den 14 januari 2024.

Frigivningen av Nilofar Hamedi och Elaheh Mohammadi är en strimma hopp i en annars mörk tid för pressfriheten i Iran. Deras tillfälliga frihet efter 17 månaders orättvis förvar är ett steg i rätt riktning. Men att de, och många andra journalister, möter sådana hårda straff för att bara rapportera sanningen visar på det allvarliga läget för yttrandefriheten i landet, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

De båda journalisterna vann årets pressfrihetspris från RSF Sverige 2022 och hyllades för sitt mod, för att ha trotsat den förtryckande regimen.

“These two are brave”, skriver en person på twitter. “Heroes of woman, life freedom“ skriver en annan där många delar filmklipp när de frigivna kvinnorna kramas om av vänner och anhöriga.

Riskerar att åtalas igen

Unesco som jobbar med global rapportering och mänskliga rättigheter berättar också att morden bland journalister har ökat med 50 % mellan 2021 och 2022. Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi är nu frigivna mot borgen och har förbjudits att lämna landet. Dagen efter att de släpptes, poserade de igen utan att täcka håret – efter nästan ett och ett halvt år i fängelse. Bilderna där de båda poserade leende bredvid varandra utan slöja fick snabb spridning på sociala medier. Därför väcks nu ett nytt åtal mot kvinnorna – just för att de poserat utan slöja. Totalt sitter idag 24 journalister fängslade i Iran, vilket är högsta antalet fängslade journalister någonsin I landet.

Elin Persson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.