WHO: 250 dollar som kompensation för sexövergrepp


Panzisjukhuset i Bukavu, Kongo-Kinshasa, som får stöd genom Läkarmissionen, Foto: Dennis Mukwege Foundation.

I den största sexskandalen i Världshälsoorganisationen WHO:s historia har 104 offer fått 250 dollar vardera. Det rapporterar AP. 

Det var under WHO:s arbete under ebolautbrottet 2018-2020 som sexuella övergrepp skedde i stor omfattning. Långt fler än 100 kvinnor utsattes för brotten som begicks av, bland andra, WHO-personal. En av kvinnorna födde ett barn med en missbildning. Nu har WHO betalat 250 dollar vardera till minst 104 av kvinnorna.

För att få pengarna var kvinnorna tvungna att gå kurser i att bli självförsörjande. Utbetalningarna är ett sätt att kringgå FN:s policy att inte betala skadestånd genom att inkludera pengarna i ett stödpaket. Många kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp har fortfarande inte fått någon ersättning, enligt mediauppgifter.

De totalt 26 000 dollar som WHO har betalat ut till offren motsvarar cirka en procent av den av WHO skapade ”Survivor Assistance Fund” på två miljoner dollar för offer för sexuella övergrepp, främst i Kongo. I Kongos huvudstad får FN-tjänstemännen 231 dollar i traktamente per dag att jämföras med de 250 dollar totalt som brottsoffren har fått per person.

WHO har också hjälpt till att betala sjukvårdskostnader för 17 barn som fötts till följd av sexuell exploatering och sexuella övergrepp.

Minst en kvinna som sade sig ha blivit sexuellt utnyttjad och gravid av en WHO-läkare förhandlade fram en ersättning som WHO skrev under, inklusive en tomt och hälsovård. Läkaren gick också med på att betala 100 dollar i månaden tills barnet var fött i en uppgörelse för att skydda organisationens rykte.

En panel på uppdrag av WHO fann minst 83 förövare under ebolainsatsen, inklusive minst 21 WHO-anställda. WHO har sagt att fem medarbetare har avskedats på grund av sexuella övergrepp sedan 2021.

Det tog åratal för WHO-cheferna att göra något trots att de kände till anklagelserna. Höga chefer på WHO fick reda på att det fanns anklagelser om sexuella övergrepp, men de gjorde lite för att få stopp på problemen. Istället befordrade de en av cheferna på lägre nivå som hade utfört övergrepp. 24 anställda på WHO begick sexuella övergrepp. En flicka som tros ha varit 13 år vid tidpunkten blev våldtagen. En annan ung kvinna erbjöds att ha sex med en chef i utbyte för ett jobb, något hon accepterade.

En intern WHO-granskning 2021 kom fram till att tre WHO-chefer hanterade fallet felaktigt. Trots detta straffades cheferna inte.

Och skandalerna avlöser varandra. 2016 fick Anders Kompass lämna sin tjänst på FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter efter att ha avslöjat hur FN-soldater i den Centralafrikanska republiken begått sexuella övergrepp mot barn. 2018 skedde Oxfam-skandalen, där en biståndsarbetare köpt sex i Haiti och skapat en kultur av sexuella övergrepp. Och i juni 2023 skickade FN hem 60 tanzaniska FN-soldater från Centralafrikanska Republiken efter nya anklagelser om sexuella övergrepp.

Redaktionen

Läs mer:

Lyssna på

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.