FN: Nya sexövergrepp avslöjade


FN-soldater i CAR. Foto: MINUSCA.

FN skickar hem ytterligare 60 tanzaniska FN-soldater från Centralafrikanska Republiken (CAR) efter nya anklagelser om sexuella övergrepp. Detta är den senaste i en rad skandaler med sexuella övergrepp som involverar FN-soldater i landet.

Artikeln publicerades ursprungligen i The New Humanitarian. Läs originaltexten här.

Elva medlemmar ur den tanzaniska enheten anklagades för sexuella övergrepp och utnyttjande av fyra offer, enligt FN:s mission i Centralafrikanska Republiken (MINUSCA.)

– Det var inte omedelbart klart när de påstådda övergreppen inträffade, men några av offren tros ha varit minderåriga vid den tidpunkten, säger Guy Karema, talesperson för MINUSCA, till The New Humanitarian.

Kontingenten har hållits kvar i sina baracker i väntan på resultatet av en pågående utredning. Tanzaniska trupper anklagades också för övergrepp och faderskapsärenden i Demokratiska republiken Kongo 2016. 

”Bevisen pekar också på att befälhavarna inte har haft tillräcklig kontroll över sin personal”, skriver MINUSCA i ett uttalande.

Mer än 100 kvinnor och barn har anklagat fredsbevarande styrkor för sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken sedan 2013, då en allians av rebeller från Séléka i norr, avsatte den dåvarande presidenten Francois Bozizé, vilket ledde till att den fredsbevarande FN-insatsen inleddes 2014.

2023 är omkring 3,4 miljoner människor i CAR i behov av humanitärt bistånd, enligt FN. Landet har också en av de högsta andelarna människor i världen som lever under kritiskt, osäkra livsmedelsförhållanden.

Skandaler som involverade fredsbevarande styrkor mellan 2014 och 2015 har skadat FN:s anseende och organisation har infört en rad reformer och åtgärder under de följande åren. Trots detta har anklagelserna fortsatt.

Anders Kompass avslöjade

I en av dessa skandaler avslöjade FN:s visselblåsare Anders Kompass – fältchef vid FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter – 2014 för myndigheterna att franska trupper hade misshandlat barn.

De påstådda övergreppen involverade hungriga barn – så unga som åtta år – i M’Poko-lägret för fördrivna personer, som tvingades till sex i utbyte mot mat eller lite pengar. En annan separat skandal involverade FN:s fredsbevarande styrkor från Burundi och Gabon. 

FN har ofta sagt att man saknar jurisdiktion över fredsbevarande FN-soldater. Dessa skickas därför ofta skickas hem efter så anklagelser om övergrepp. Få blir någonsin åtalade. 

FN har dock också anklagats för att svika offren i Centralafrikanska republiken och på andra håll, antingen genom att inte hjälpa offren, eller genom att genomföra utredningar som tar för lång tid eller ofta bortser från offrens vittnesmål.

År 2019 beskrev The New Humanitarian en lång rad misstag som FN-utredare gjorde när de undersökte sådana anklagelser om övergrepp i Centralafrikanska republiken. 

I det fallet kritiserades även utredare från Gabon och Burundi – de truppbidragande länder som anklagades för övergreppen – för att ha svikit offren under utredningarna. Mer än hälften av de 130 anklagelserna avvisades i slutändan, enligt ett internt FN-utkast som The New Humanitarian har tagit del av. 

År 2021 drog FN tillbaka 450 fredsbevarande soldater från Gabon efter anklagelser om övergrepp. Gabon och Burundi fortsätter dock att bidra med fredsbevarande styrkor till FN. 

Paisley Dodds

Redigering: Andrew Gully.
Översättning: David Isaksson.

The New Humanitarian ansvarar inte för eventuella fel i översättningen. 

The New Humanitarian puts quality, independent journalism at the service of the millions of people affected by humanitarian crises around the world. Find out more here.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.