Niger: Nytt försvarssamarbete med Ryssland


Nigers huvudstad Niamey. Foto: Shutterstock.

Niger har sagt upp försvarsavtalet med EU. Samtidigt är en rysk delegation på plats i landet för ett planerat nytt försvarssamarbete.

Militärjuntan CNSP i Niger tillkännagav den 4 december att man säger upp två säkerhets- och försvarsavtal med EU, samtidigt som en rysk delegation med vice försvarsministern Evkounov besökte huvudstaden Niamey, det första officiella besöket sedan statskuppen i juli. Dokument om förstärkt försvarssamarbete skrevs under. Juntan fortsätter att ändra inriktning på sina internationella partnerskap. Efter att ha sagt upp det franska försvarssamarbete i kampen på jihadister har man formaliserat försvarssamarbetet med Mali och Burkina Faso inom Alliance des Etats Saheliens, AES, Sahelstaternas Allians. 

EU-samarbetet som nu sägs upp omfattar EUCAP med en mission på 120 personer som sedan över tio år utbildat över 20 000 säkerhetsstyrkor i kampen mot terrorism, kriminalitet och olaglig migration. Det andra EU-samarbetet gäller EUMPM-missionen, som sedan ett år stödjer kampen mot jihadistattacker vid gränsen mot Mali. EU har genom sin utrikesansvarige Josep Borrell beklagat Nigers beslut. Hur som helst hade EU redan avbrutit sitt säkerhetssamarbete efter statskuppen. EU parlamentet har också nyligen antagit en resolution som fördömer statskuppen i Niger och kräver frigivandet av den legala presidenten Bazoum.

Ny rysk strategi efter Wagner

Enligt flera källor förbereder Ryssland en ny paramilitär organisation, en ”afrikansk kår” som ska överta Wagnerstyrkans verksamhet i Afrika. Den skulle stå direkt under den ryska underrättelsetjänsten, under täckmantel av en affärsman närstående den ryske presidenten Poutin.

Lou Osborne från forskarnätverket Eyes on Wagner skriver i en rapport att den ryska närvaron ökar i Burkina Faso. Tidningen Jeune Afrique har också rapporterat att ett 20-tal personer i ryska militära uniformer anlänt med uppdrag att skydda interimspresidenten kapten Traoré. I Mali strider redan 1600 Wagnersoldater tillsammans med den reguljära armén mot jihadistgrupper, i strider där enligt FN-rapporter övergrepp på civilbefolkningen ofta förekommit. Enligt Osborne är den nya Afrikakåren inte identisk som Wagner, som var en fristående paramilitär styrka, utan en centraliserad organisation, där ryska försvarsministeriet genom både armén och säkerhetstjänsten, kan genomföra uppdrag.

Det är helt tydligt att det traditionella bistånds- och säkerhetssamarbetet med västvärlden, främst Frankrike och EU, nu förändras i Västafrika (Mali, Burkina Faso och Niger). Flera samarbeten håller på att avslutas och dessa suveräna stater nu föredrar att lita till sina egna styrkor – med stöd av ryska vapen och rådgivare. Hittills har dock resultaten inte visat sig bättre för civilbefolkningen, speciellt i Mali, men känslan av att självständigt besluta om strategin i kampen mot jihadister har varit viktigast. Nu Återstår det att se hur länge den nationella politiska enigheten består. 

Hans Eriksson
Statsvetare, utvecklingsekonom, Västafrikakännare

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.