Klimat: Brasilien blir värd för COP30


COP30 blir det första som hålls i Amazonas Foto: Isaac Quesada

Tillkännagivandet gjordes officiellt under COP28 i Dubai. Evenemanget kommer att äga rum i Belém, för första gången i en stad i Amazonas, ”jordens lungor”.

Onsdagen den 13 december avslutades årets upplaga av miljökonferensen. COP28 resulterade i stor framgång för Brasilien, och även världen. En historisk satsning på Amazonas regnskog gör att 1,5-gradersmålet kommer bli enklare att hålla, och för första gången pekas fossila bränslen vara en viktig sak att fasa ut.

Många menar att mer måste göras innan vi kan fira, och trots historiska avtal är det en lång väg kvar att gå.

En av de som är kritiska är USA:s förre vicepresident Al Gore. Han välkomnar erkännandet, men vill se att oljeländernas inflytande minskar ännu mer, annars kommer det bli svårt att klara målet som bestämdes om att världen ska vara fossilfri till 2050.

En X-användare kritiserar framgångarna som sultan Al Jaber uttryckte, Greta Thunberg retweetar.

Från Brasilien kom det fler nyheter. 2025 års COP kommer hållas i Amasonas, närmare bestämt Belém:

– Att hålla COP30 i hjärtat av Amazonas är en stark påminnelse om vårt ansvar att hålla planeten inom vårt uppdrag på 1,5 grader, säger Brasiliens klimatminister Marina Silva under tillkännagivandet.

Marina Silva kommer ursprungligen från regnskogen, och talet hon höll under COP28 fick landets president Luiz Inácio Lula da Silva att gråta.

– Med sin enorma biologiska mångfald och stora territorium som hotas av klimatförändringar kommer Amazonas att visa oss vägen. Det kommer också att påminna oss om hur de tre Riokonventionerna är sammanflätade inte bara i sina utmaningar, utan också i de synergistiska lösningar som det ger, menar hon.

Redaktionen

Läs vidare:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.