Klimat: Azerbajdzjan blir värd för COP29


Azerbajdzjans huvudstad Baku. Foto: Lloyd Alozie/Unsplash.

Världsklimatmötet COP fortsätter att turnera bland världens värsta diktaturer. 2024 är det dags för ett land i öst och av att döma blir det oljediktaturen Azerbajdzjan som kommer att stå värld för mötet, något som upprör rättighetsaktivister.

Värdskapet för Världsklimatmötet COP alternerar mellan olika regioner och 2024 har turen kommit till Öst. Men då Ryssland blockerar samtliga EU-länder ser det av allt att döma ut som om Azerbajdzjan kommer att vara värd för mötet, enligt flera olika medieuppgifter.

Det innebär att det återigen blir en totalitär stat – och för andra året i rad en oljediktatur – som står värld för klimatmötet. 

Azerbajdzjan utkämpade i september 2023 ett kort – och vid det här laget närmast bortglömt krig – som lett till att närmare 100 000 armenier flytt från den omstridda Nagorno-Karabach regionen som nu i sin helhet kontrolleras av Azerbajdzjan.

Men efter Armeniens och Azerbajdzjans påbörjat en normalisering av de diplomatiska förbindelserna verkar det som om Azerbajdzjan kommer att stå värd för COP29. Presidenten har inte utsetts, och det finns spekulationer om att nästa toppmöte skulle kunna bryta mot traditionen och utse en president som är associerad med UNFCCC självt eller med ett annat land än värdlandet.

I uttalandet står bland annat:

Som ett tecken på god vilja stöder Republiken Armenien Republiken Azerbajdzjans kandidatur till värdskapet för den 29:e sessionen i partskonferensen (COP29) för FN:s ramkonvention om klimatförändringar, genom att dra tillbaka sin egen kandidatur.

Zhala Bayramova, dotter till antikorruptionsforskaren Gubad Ibadoghlu, som fängslades i Azerbajdzjan efter att ha kritiserat landets olje- och gasindustri, säger till Reuters att hon var bestört över beslutet som kommer att ge regimen ökad legitimitet.

– Han riskerar sitt liv för det här arbetet. Men allt hans arbete är ganska meningslöst när COP29 genomförs i Azerbajdzjan, säger hon.

Enligt Freedom House är Azerbajdzjan ett icke-fritt land. Under 2023 har situationen ytterligare försämrats

Redaktionen

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.