Bli glad: Ceviche blir skyddat världsarv


Ceviche med bläckfisk på världens just nu bästa restaurang, Central i Lima. Foto: David Isaksson.

Den peruanska nationalrätten ceviche har utsetts till ett av världens kulturella världsarv. Det beslutade Unesco på sitt senaste möte. Därmed gör den berömda fiskrätten sällskap med bland annat napolitansk pizza på UNESCO:s prestigefyllda lista över immateriella världsarv.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Det kan handla om olika former av hantverk, ritualer, musik, berättelser – och maträtter. Immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, men de har också en stark nationell koppling, inte minst när det handlar om mat.

Den peruanska rätten ceviche, där rå fisk marineras i lime med bland annat koriander och lök och sedan serveras med en mängd olika tillbehör som, sötpotatis, avocado och den särskilda peruanska majsen choclo, har numera sin självklara plats på restaurangmenyer i hela världen. Det går också utmärkt att göra sin egen ceviche med egenfångad flundra eller aborre.

På sin hemsida beskriver UNESCO ceviche så här:

Ceviche är en traditionell rätt i Peru som tillagas av rå fisk marinerad i citron, kryddad med chilipeppar och salt och tillsammans med lokalt odlade produkter. Rätten konsumeras både dagligen och under festligheter. Den förknippas med firande och sociala sammankomster, men också med rituella högtider, särskilt Sankt Peter, skyddshelgon för lokala fiskare. Ceviche kan tillagas hemma eller säljas på traditionella ställen som cevicherías, där traditionella kvinnliga kockar står för den största delen av arbetet. … Eftersom recepten varierar från en region till en annan, stärker rätten också den regionala kulturella identiteten.

Syftet med att erkänna ceviche som ett immateriellt kulturarv är att främja mångfalden av kulturella sedvänjor och kunskaper i samhällen, och uppmuntra genomförandet av skyddsåtgärder i samarbete med dem som upprätthåller dessa traditioner.

Erkännandet av peruansk ceviche som ett immateriellt kulturarv är inte bara en hyllning till Perus rika kulinariska tradition, utan också ett bevis på vikten av att bevara och hedra traditioner som för samman människor – och det gör ju onekligen bra mat.

Konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet antogs 2003 och undertecknades av Sverige 2011. Institutet för språk och folkminnen ansvarar för arbetet med konventionen i Sverige.

För ett år sedan införlivades också den ukrainska rödbetssoppan borsjtj i konventionen, en rätt som idag står på listan över hotade kulturarv till följd av den ryska invasionen av Ukraina.

Något av menyn på Central i Lima. Foto: David Isaksson.

Central – världens bästa restaurang

Men peruanska mat är långtifrån enbart ceviche. De senaste åren har Perus huvudstad Lima stigit fram som en av världens bästa restaurangstäder. Och just nu ligger – enligt listornas lista – världens bästa restaurang Central i Lima.

Den som efter månaders köande har tur att få ett bord kan avnjuta en 17-rättersmeny som tar dig med på en kulinarisk resa genom landet, från hav till berg och ner igen. Jag har provat – och det var en upplevelse!

Och självklart finns Ceviche med bland rätterna. Fattas bara annat.

David Isaksson

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.