Nya fynd av svensk ammunition i Burma 


Motståndsrörelsen har gjort stora tillslag under oktober och november. Foto: BPLA/Facebook

Svensktillverkad ammunition har återigen påträffats i norra Burma. Nu kräver Svenska Burmakommittén och Justice for Myanmar att Sverige agerar. 
– Saab och Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) måste omedelbart gå till botten med detta, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén.

Organisationen Justice for Myanmar presenterar nu ytterligare bevis för att svensktillverkad ammunition används av militärjuntan i Burma. Det var under stridigheter mellan den väpnade motståndsrörelsen och militären som flera nya fynd dokumenterats i den norra delen av landet i oktober och november 2023.

Det rör sig bland annat om en svensktillverkad projektil 84mm FFV-441 som konfiskerats av den väpnade gruppen Bamar People´s Liberation Army som leds av den burmesiske poeten och människorättsaktivisten Maung Saungkh

– Vi ser det här som trovärdigt eftersom vi känner till personen som postat bilden och BPLA’s ledare, poeten Maung Saungkham, väl, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén.

Även andra väpnade grupper som The Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA) och Kachin Independence Army (KIA) har publicerat bilder på beslagtagna projektiler som kan ha koppling till Sverige. Burmakommittén inväntar besked från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som nu kollar id-nummer för att kunna slå fast när projektilerna tillverkades.

– Jag tycker det är uppseendeväckande att svenska vapen återigen påträffats i händerna på Burmas brutala militär mitt under pågående inbördeskrig. Denna gång i en stor skala, fortsätter Kristina Jelmin.

Vissa av de svenska vapen och vapendelar som använts av militärjuntan har exporterades direkt till Burma från Sverige i början av 1980-talet. Detta var innan EU upprättade det embargo mot landet som gällt sedan 1996.

Men det rör sig även om nya svensktillverkade vapen och vapendelar som exporteras till Burma via Indien. 2022 publicerade Global Bar Magazine uppgifter som visade att komponenter till pansargeväret Carl Gustaf (tändrör 447) – som alltså är en Saab-produkt – fortsatt att exporteras från Indien till Burma under de senaste åren, trots vapenembargo och pågående inbördeskrig. 

Svenska Burmakommittén har tillsammans med en rad organisationer krävt att exporten granskas och utreds

– Jag tror inte att allmänheten ser positivt på att svenska vapen används av militärregimen i Burma. Vi vill fortfarande veta vad Saab gör för att stoppa vidareexporten av den här produkten till Burmas militär, säger Kristina Jelmin. 

Saab har svarat Svenska Burmakommittén att de inte kan stoppa detta, eftersom även dessa produkter är så gamla och inga slutanvändaravtal finns som Saab känner sig ansvariga för. 

– Vi vidhåller att Saab och Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) omedelbart måste måste gå till botten med hur ammunitionen hamnat i Burma och garantera att inget liknande händer igen, säger Kristina Jelmin. 

Den burmesiska organisationen Justice for Myanmar kräver också att Sverige ska utreda exporten och skriver på X att Sverige måste leva upp till sina åtaganden enligt EU och internationell lag kopplade till ickespridningsavtal.

UD hänvisar till utrikesministerns riksdagssvar från 29 mars 2023.

Tomas Nordberg

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.