Gaza genom fotografens ögonblicksbilder


Mohammed Zaanoun rapporterar dels för The New Humanitarian och dels på sitt instagramkonto. Foto: Screenshot Youtube.

Genom fotografen Mohammed Zaanouns kameralins nås omvärlden av ögonblicksbilder från den terror som drabbar Gazas civila. Tidigare hade hans foton inslag av glädje trots en tuff vardag. Så är det inte längre.

Artikeln publicerades ursprungligen i The New Humanitarian. Läs originaltexten här.

Sedan den 7 oktober har Gaza utsatts för intensiva israeliska bombningar. Den 9 oktober stängde Israel av vatten och elektricitet för de 2,3 miljoner människor som bor i Gaza. Med undantag för en mindre införsel av humanitärt bistånd från Egypten har alla leveranser av mat, bränsle och medicinsk utrustning till Gaza stoppats.

Mer än 8 500 palestinier har dödats – varav två tredjedelar är kvinnor och barn. Enligt hälsoministeriet i Gaza, som styrs av den terrorstämplade gruppen Hamas, har 21 500 civila skadats. Den israeliska bombningen av Gaza inleddes efter att Hamas dödade omkring 1 400 israeler i en överraskningsattack. Enligt den israeliska militären tog Hamas också omkring 200 personer i gisslan som sedan hållits fångna i Gaza.

Den palestinske fotografen Mohammed Zaanoun har tidigare rapporterat för The New Humanitarian om vardagslivet i Gaza – ett liv kantat av både glädje och sorg. Liksom alla andra som nu befinner sig i området lever han i en konstant rädsla för vad som kan falla från himlen. Vi har också tidigare publicerat hans bilder i ett reportage som du hittar här.

Nu använder han sin kamera för att dokumentera det våld som drabbar civilbefolkningen i hopp om att världen ska agera.

31 oktober – Helt avstängd från omvärlden

Under cirka 36 timmar, mellan den 27 och 29 oktober, slutade nästan alla mobil- och internettjänster i Gaza att fungera. Avbrottet fick stora konsekvenser. Människor kunde inte ringa ambulanser och det gick varken att få tag på släktingar eller skicka information till omvärlden. Trots att delar av mobilnätet kom igång igen är många oroliga över att det som sker i Gaza inte når ut. Internationella journalister hindras av Israel och Egypten från att åka in i Gaza. Fram till den 4 november hade 36 journalister – de flesta palestinier i Gaza – dödats enligt siffror från organisationen CPJ.

27 oktober –  ”Vi tar farväl av vår kollegas familj”

Mohammed Zaanoun åker till Al-Aqsa-sjukhuset. Hans journalistkollega Wael al-Dahdouh, Al Jazeeras byråchef i Gaza, har förlorat hela sin familj i en israelisk flygattack. Civila har uppmanats att ta sig till den södra delen av Gazaremsan men på sjukhuset strömmar människor in med sina anhöriga. De har skadats i en attack mot ett bostadsområde i staden Khan Younis, en stad som ligger just i söder.

– Det finns ingen säker plats på Gazaremsan och ingen säker väg ut, säger Mohammed Zaanoun.

18 oktober – Gaza skakas av explosionen på sjukhuset

Mohammed Zaanoun fotograferar efterdyningarna av den massiva explosionen vid al-Ahli-sjukhuset i Gaza City. Det var den 17 oktober som en kraftig explosion dödade nästan 500 människor och skadade ytterligare 300 civila, det uppger Gazas hälsoministerium. Tusentals människor som flytt undan Israels bombardemang hade tagit skydd på sjukhuset. Sjukvårdsarbetare i Gaza anklagar Israel för attacken medan israeliska tjänstemän säger att det var en missriktad raket från palestinska Islamiska Jihad som orsakat förödelsen. Islamiska Jihad har förnekat all inblandning.

17 oktober – ”Lukten av död finns överallt”

Redan före explosionen i al-Ahli led människorna i Gaza av Israels bombningar och belägringen. Utöver de som dödats och skadats har omkring en miljon människor fördrivits från sina hem. Hela stadsdelar har förvandlats till ruiner, och räddningspersonal och invånare i Gaza kämpar för att gräva fram människor under raserade byggnader, ofta utan några andra verktyg än sina bara händer.

12 oktober – ”Det här kanske är det sista ni hör från mig”

Natten till den 11 oktober, strax efter att Gazas enda kraftverk fått slut på bränsle och medan israeliskt artilleri dundrade i närheten, sökte Mohammed Zaanoun skydd på Gazas största sjukhus. Sedan angreppen inleddes har fler och fler gazabor sökt sig till just sjukhus, skolor och andra platser under FN-flagg i hopp om att finna säkerhet. Mohammed Zaanoun säger att han är rädd att han inte kommer överleva.

– Det här kanske är det sista ni hör från mig.

11 oktober – ”Civila trodde att de var säkra i sina hem”

Mohammed Zaanoun rapporterar om den förvärrade situationen i Gaza. I sin första video för The New Humanitarian rapporterar han om hur civila byggnader har förstörts av israeliska attacker som har dödat dussintals människor.

Mohammed Zaanoun
Följ Mohammed Zaanoun på Instagram.

Videoredigering: Ciara Lee.
Textredigering: Andrew Gully and Eric Reidy.
Översättning och bearbetning: Kajsa Sörman.

The New Humanitarian ansvarar inte för eventuella fel i översättningen. 

The New Humanitarian puts quality, independent journalism at the service of the millions of people affected by humanitarian crises around the world. Find out more here.

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.