Gaza: 89 FN-medarbetare döda


Sjukvårdspersonal på ett hälsocenter i Gaza som drivs av UNRWA
Ett hälsocenter i Gaza som drivs av UNRWA. Foto: UNRWA.

Den israeliska attacken efter Hamas terrordåd den 7 oktober fortsätter att skörda människoliv. FN uppskattar att 13 miljarder kronor behövs för att stävja utvecklingen.

Dödsiffran i Gaza stiger dagligen. Nu har FN rapporterat att 89 medarbetare har dött i regionen. Det är den högsta rapporterade siffran i Förenta nationernas historia.

FN-Organet som är mest drabbad är UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinska flyktningar. När Global Bar Magazine rapporterade om detta i slutet av oktober låg dödsiffran för FN-arbetare på 50 personer. Precis som då är generalsekreterare Antonio Guterres kommentarsfält fyllt av retoriska frågor, ”Vem dödade dem?”

Ny apell från FN

Den 6 november publicerade OCHA (FN-kontoret för för samordning av humanitär hjälp) en reviderad upplaga av sin apell från den 12 oktober. Den menar att 13 miljarder kronor behövs för att hejda den humanitära krisen för de 2,7 miljoner palestinierna drabbade i Israels krig mot Hamas.

Av appellen framgår att behovet för humanitär hjälp aldrig varit högre i området, och att de viktigaste de kan hjälpa till med är en humanitär insats som omfattar hälsa, hygien, skydd, utbildning, nöd-kommunikation och transport. Planen täcker inte uppbyggnaden av regionen, men FN letar för tillfället donationer. Samtidigt har flera länder, däribland Sverige, pausat allt utvecklingsbistånd vilket alltså är den typ av pengar som skulle gå till en framtida återuppbyggnad.

Högt uppsatta inom FN har uttryckt en förväntan på ett högt stöd, så människorna i Gaza kan få den hjälp de behöver.

Problem vid gränsen

Det är svårt för det humanitära stödet att komma till de behövande. Gränsbevakningen för området är hård- på både en egyptiska sidan och den israeliska. Två veckor efter Hamas attack kom de första lastbilarna in i Gaza. Det var 20 stycken, vilket var det antal som tidigare brukade anlända dagligen.

”Väntar på nästa massaker”

I ett inlägg på LinkedIn citerar Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda barnen, vad en medarbetare i Gaza skriver till henne. Medarbetaren gick från att hjälpa de drabbade av en humanitär kris till att själv bli drabbad. Han reflekterade kring hur det är att vara hemlös i Gaza, med en fru och fyra barn.

”there is no clean water to drink… you might have to drink contaminated water, full of diseases. And you might even die of thirst or from drinking the water.”

Medarbetare berättar vidare om hur det är att stå och vänta i sju timmar i en brödkö, bara för att få en skalk, eller att det är smulor kvar när han står först i kön samtidigt som han känner en konstant skräck över att bli utsatt för israeliska bomber – när som helst:

”You look up to the sky 30 times every minute, im´agining that a new massacre will happen to you, and the latest breaking news will be about you and your family.”

Den senaste dödsiffran i Gaza är över 10 000 personer, varav 4 104 barn.

Redaktionen

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.