De döda barnen tvingade regeringen att backa


KOMMENTAR. Min intervju med biståndsministern den 2 november visar att regeringen tagit till sig av de humanitära organisationernas kritik – och lyssnat på personer som Carl Bildt. De döda barnen i våra flöden tvingade till slut regeringen att backa, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs är författarens egna.

Döda barn och döda ungdomar. De fyller våra flöden och har blivit en del av spelet där den som delar mest död får överhanden i dragkampen på de sociala medierna. Och i dessa tider passerar döden fort. Den som varit död mer än några dagar ersätts snabbt av en annan tragedi.

Ändå är det nog just de döda – palestinska – barnen och det enträgna arbetet från organisationer och grupper som arbetar med humanitär hjälp och mänskliga rättigheter som är på väg att ändra synen på kriget i Gaza, också hos ledare i väst.

Detta framgick tydligt av min intervju med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell där regeringen för första gången tydligt markerade att även Israel måste följa internationell humanitär rätt

På en direkt fråga om regeringen verkligen kommer att kräva att organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i Palestina offentligt måste ta avstånd från Hamas svarade Johan Forssell att det nu snarare blir fokus på opartiskhet:

– Vad vi sagt – och vad som framgår av regeringsbeslutet – är att vi kommer att säkerställa att de humanitära principerna kommer att följas. Däri ligger kravet om opartiskhet, det är något som inte lyfts fram så mycket i diskussionen, men det är också en del i detta. Vi har sagt att principerna ska värnas och när vi har rapporten från Sida senast den första december kommer vi att fatta beslut framåt.

Men det betyder att opartiskhet inte behöver betyda att man publikt behöver ta avstånd?

– Nej, opartiskhet betyder just opartiskhet och vi kommer att titta på detta, det framgår av beslutet.

Detta visar att regeringen sannolikt förstått mer av hur verkligheten ser ut och vilka enorma risker de som arbetar för mänskliga rättigheter utsätter sig för.

Senare under dagen kom regeringen också med ett tydligt uttalande som bland annat slår fast att man fortfarande vill se en tvåstatslösning. Kanske har de lyssnat på Carl Bildt som gång på gång fört fram behovet av att stödja moderata krafter i Palestina.

Sverige ger nu ytterligare 150 miljoner i humanitärt stöd. Dessa pengar får dock inte falla i Hamas händer, säger ministern. Detta uttalande avslöjar att han inte fullt ut förstått de humanitära principerna. Som Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, vid flera tillfällen konstaterat, är humanitär hjälp neutral och ska kunna ges till alla, även till förövaren. Det är grunden för de humanitära principerna, oavsett om vi är i Afghanistan, Sudan eller i Palestina.

I skuggan av det som sker på Gaza ökar bosättarvåldet på Västbanken där bosättare helt utan risk för påföljder kan döda palestinier och tvinga bort dem från sina byar, något bland annat Magda Gad och New York Times rapporterat. Om detta har regeringen – mig veterligen – ännu inte uttalat sig.

Kriget i Gaza splittrar världens länder. Omröstningen i FN:s generalförsamling den 28 oktober om en omedelbar humanitär vapenvila mellan Israel och islamistiska Hamas visade på en förkrossande majoritet till stöd Gazas civilbefolkning. Omröstningen visade också på hur splittrat EU är där bland annat Frankrike och Spanien röstade för resolutionen, medan Sverige var ett av de länder som röstade emot.

Länder som Bahrain och (vilket kanske har mindre betydelse) Bolivia har brutit de diplomatiska förbindelserna med Israel. I Marocko demonstrerar tusentals och regeringen i Colombia – som länge varit Israels viktigaste allierade i Latinamerika – hotar att bryta de diplomatiska förbindelserna.

I USA tappar Biden samtidigt alltmer stöd från unga demokrater och muslimska väljare som inte alls delar hans oreserverade stöd för Israel. Och när Biden samtidigt lanserar en kampanj för att motverka islamofobi i USA blir det inte ens dubbelmoral, det blir bara konstigt.

Kanske blir Gaza och Hamas det som för Trump tillbaka till makten.

Kriget delar världen och gör det lättare för Kina och Ryssland att exploatera det som många ser som västvärldens dubbelmoral. Att länder i syd – som Brasilien – håller relationerna med Ryssland och Kina öppna handlar inte nödvändigtvis om att de håller med Ryssland (även om det hos en stor del av den latinamerikanska vänstern fortfarande finns en nostalgisk bild av Sovjetunionen.) Snarare vill man försäkra sig om att vi inte får en unilateral värld med USA som ensam stormakt. 

Jämfört med vad man uppfattar som västvärldens dubbelmoral är den gamla terrorbalansen helt enkelt att föredra. 

Det oreserverade stödet för Israel riskerar också att få negativa konsekvenser för stödet till Ukraina, samtidigt som kriget där av allt att döma kört fast. Ukrainas diplomater har gjort sitt bästa för att reparera skadan från presidentens tidiga, oreserverade stöd för Israel, som bland annat inneburit att han undvikit att kritisera de israeliska anfallen, trots att tusentals civila palestinier och minst 21 ukrainska medborgare dödats i Gaza.

– Allt det arbete vi har gjort med globala syd [om Ukraina] har gått förlorat… Glöm reglerna, glöm världsordningen. De kommer aldrig att lyssna på oss igen, säger en västdiplomat till Financial Times.

Det är bland annat detta som EU och den svenska regeringen har att förhålla sig till.

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.