Argentina andas ut


KRÖNIKA. När valresultatet var klart natten till måndag kunde många argentinare äntligen andas ut. Anarko-kapitalisten Javier Milei hade blivit besegrad av den sittande regeringens kandidat, peronisten Sergio Massa. Nu blir det en andra valomgång i november. 

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

Valresultatet är ändå märkligt eftersom den sittande regeringen brottas med en djup ekonomisk kris.  Kan inte hejda den årliga inflationen som nu ligger på nära 140 %. Dessutom lever närmare 40 procent av landets befolkning i fattigdom.

Så varför röstade en majoritet på Sergio Massa som till råga på allt är landets sittande finansminister? Det var helt enkelt av rädsla på vad Javier Milei skulle ha gjort ifall han hade vunnit valet.

Mileis budskap har varit tydligt. Centralbanken bör avskaffas eller sprängas i luften, dollarn måste införas som landets valuta, abortlagen ska ogiltigförklaras och det ska vara lättare att sälja mänskliga organ. Milei gillar inte staten och vill helst förminska den så mycket som det bara går. Att så många röstade ändå på honom bör ses som en reaktion på flera år av ekonomiskt förfall. Men det som lockade väljarna mest var tydligen hans ständiga uttalanden mot ”La casta, det politiska etablissemanget som han anser är källan till allt ondska i landet.

Inför den andra valomgången söker nu kandidaterna nya allianser och båda har tonat ner stridigheterna från valkampanjen. Sergio Massa söker sig till det politiska centrum medan Milei ska försöka fiska röster från center-höger alliansen ”Juntos por el Cambio” som kom på tredje plats i söndagens valomgång.

Eduardo Berezán      

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.