Så kan spridningen av malaria stoppas


Majoriteten av de som dör av malaria är barn under fem år. Foto: Shutterstock

Forskare i Spanien har upptäckt en bakterie som kan stoppa överföringen av malaria från myggor till människor. Upptäckten som gjordes av en slump kan bli ett viktigt verktyg i kampen mot malaria som dödar ungefär 620 000 människor varje år.

Forskare har av en slump upptäckt en naturlig bakteriestam som kan hindra överföringen av malaria från myggor till människor, rapporterar BBC.

Myggor som användes i experiment för läkemedelsutveckling blev av med malariaparasiten under projektet och den gemensamma nämnaren var bakteriestammen TC1 som återfanns i myggorna. Det visade sig att bakterien stoppade utvecklingen av malariaparasiten i myggornas magar.

Myggorna kan ta upp bakterien oralt eller genom kroppskontakt. Forskarna tror därför att man skulle kunna sprida bakterien till myggor i områden drabbade av malaria genom att behandla ytor där insekterna vilar med bakterien, eller locka myggorna till att äta den i en sockerlösning.

Enligt en ny studie som publicerats i Science magazine kan bakterien minska malariaparasiten i myggorna med upp till 73 procent och detta kan bli ett nytt verktyg i kampen mot en av världens äldsta sjukdomar som varje år tar livet av 620 000 människor. Nu pågår tester för att utvärdera dess säkerhet och effektivitet i Burkina Faso. Även i tidigare forskning har bakterier använts för att göra myggor resistenta mot malaria, men det har då bara fungerat på den myggart som sprider malaria i Mellanöstern och Asien.

Gareth Jenkins från organisationen Malaria No More välkomnar den nya upptäckten och säger att den ger hopp om att kunna avsluta hotet från malaria i vår livstid.

Tidigare i år har Ghana och Nigeria också godkänt ett nytt vaccin som enligt studier ska ge ett 80 procentigt skydd mot malaria.

Redaktionen

Läs mer:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.