Ghana: Först med att godkänna malariavaccin


Barn löper extra stor risk att dö i malaria. Foto: Wikimedia Commons

BLI GLAD. Ghana går i täten och är nu först med att godkänna det nya malariavaccinet som har tagits fram på Oxforduniversitetet efter 30 år av forskning. Förhoppningarna är stora på att detta ska minska barnadödligheten.

Forskarna bakom vaccinet var smått lyriska när de hösten 2022 beskrev dess potential att förändra världen. Och faktum är att det verkar ha en väldigt hög verkningsgrad. Efter en utvärdering av om vaccinet är farligt för människor och om det är effektivt har Ghana som första land nu godkänt det. Och Världshälsoorganisationen WHO kanske står på tur.

Det har tagit vetenskapssamhället över hundra år att nå så här långt. Det beror på att malariaparasiten, som sprids av myggor, är väldigt komplex och svårfångad. Den rör sig ständigt och ändrar form i kroppen, vilket gör det svårt att vaccinera sig mot den.

Samtidigt ökar spridningen av malaria i världen i stort. Stigande temperaturer kommer sannolikt att leda till att de områden där malariamyggor trivs blir fler. Redan idag upptäcks malariafall på allt högre höjd i Etiopien och Kenya, där lägre temperaturer tidigare inneburit skydd mot myggorna. 

– Flera malariamyggarter har spridits till nya områden. Anopheles stephensi, som vanligtvis finns i Asien och som kan bära på flera malariaparasiter, har exempelvis upptäckts på Afrikas horn. Detta innebär att vissa länder i Afrika nu måste brottas både med en ny myggart och en ny myggparasit, säger Peter Sands, chef för Globala fonden i ett pressmeddelande.

Studier från Burkina Faso visar att det så kallade R21-vaccinet som nu börjar användas i Ghana, är upp till 80 procent effektivt. Och en större studie gjord på nästan 5 000 barn visar på en liknande verkan.

Malaria dödar över sex hundra tusen människor varje år, de flesta av dem små barn. Vaccinet får användas för barn i åldrarna fem månader till tre år i Ghana, den åldersgrupp som löper störst risk att dö av malaria. Det förväntas ha stor effekt på barnadödligheten de närmaste åren. 

Vaccinet har tagits fram i partnerskap med Seruminstitutet i Indien, världens största vaccinproducent, som tillverkar det och förbereder sig för att producera mellan 100 och 200 miljoner doser per år. En vaccinfabrik håller på att byggas i Ghanas huvudstad Accra. 

Även Nigeria, som är det land i världen med flest dödsfall kopplat till malaria, har godkänt vaccinet. Detta trots att resultatet av slutprovsstudien på närmare 5 000 barn ännu inte är offentliggjort, något som väckt viss förvåning på social media.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.