Malaria ökar i skuggan av pandemin


När alla resurser går åt till att bekämpa Covid-19 ökar nu istället antalet människor – framför allt barn – som kommer att dö av malaria. Pandemin har gjort att många program mot malaria inte kunnat genomföras och sedan 2016 minskar även det globala biståndet till malariabekämpning, visar en ny rapport från WHO.

Under det första decenniet på 2000-talet gick kampen mot malaria framåt, men sedan några år tillbaka har process avstannat, konstaterar WHO. Det är framför allt i Afrika söder om Sahara som tendensen är oroväckande. Fler än 400 000 dog 2019 av malaria och de flesta var barn i mindre utvecklade länder. På grund av pandemin kan dödstalen nu öka med mellan 20 000 till 100 000 bara i år, säger Pedro Alonso, ansvarig för WHOs malariaprogram. 

Därmed är risken stor att fler i Afrika söder om Sahara kommer att dö till följd av malaria än av Covid-19. Malaria, som sprids via myggor, dödar framförallt många barn. Men medan media och politiker världen över är fixerade vid Covid bryr de sig inte särskilt mycket om en sjukdom som varje år dödar 400 000 människor – varav de flesta alltså är barn. Pedro Alonso påpekar att malaria dessutom är en sjukdom vi vet hur man blir av med.

Ändå väljer världen att göra så lite.

Redaktionen

Läs WHOs rapport här

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.