Earth Overshoot Day: Är det något som gått bra?


Earth Overshoot Day är ett initiativ som leds av forskargeuppen Global Footprint Network.

Idag, den 2 augusti, uppmärksammas Earth Overshoot Day, dagen då planetens resurser för det här året tagit slut. I år infaller tillfället några dagar senare än i fjol och trots att mycket återstår i arbetet för klimat och miljö har flera viktiga beslut fattats sedan förra sommaren. Här nedan är några av de positiva klimat- och miljö nyheter vi publicerat under året.

Brasilien: Avskogningen i Amazonas minskar

Avskogningen i Amazonas har minskat med 33,6 procent under det första halvåret 2023 jämfört med samma period 2022 enligt Brasiliens regering. Detta efter flera år av ökad skövling i den för klimatet så viktiga regnskogen.

EU:s klimatpaket för transporter i hamn

70 procent av flygbränslet som används 2050 ska vara hållbart. Det står klart efter att en uppgörelse om hållbara flygbränslen har nåtts mellan Europaparlamentet, EU:s medlemsstater och EU-kommissionen. I och med uppgörelsen är EU:s klimatpaket för transporter i hamn. 

Skydd av vildmark mildrar klimatförändringarna

Genom att återställa vildmarksområden och ge vilda djur chans att återetablera sig kan klimatförändringarna mildras, det visar en ny studie.
– Detta kan vara den bästa naturliga klimatlösningen som mänskligheten kan erbjuda, säger forskaren Oswald Schmitz.

FN-avtal ska skydda djuphaven

FN:s medlemsländer har enats om ett avtal som ska skydda den biologiska mångfalden i djuphaven. Beslutet kommer efter mer än tio års förhandlingar och förhoppningen är att avtalet ska skydda artrikedom och säkerställa en hållbar utveckling i haven.

Luftbubblor stoppar sopor från att nå havet

Havsälskare i Nederländerna har kommit på ett sätt att stoppa sopor från att nå havet med hjälp av bubblor. Nu ska tekniken rena flera floder i Europa.

Indonesien: Klimatfond ska stödja urfolk

Indonesiens första direkta fond för ursprungsbefolkningar har lanserats. Nusantara-fonden syftar till att ge miljontals dollar direkt till ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen i Indonesien för att förbättra försörjningen och ta itu med klimatförändringar och naturförluster.

Greenwashing eller lösning: Kan trädplantering rädda klimatet?

Är plantering av träd nyckeln till hur vi ska klara 1,5-gradersmålet, eller är det bara en del av företagens greenwashing? Vi-skogen är en av de aktörer som jobbat längst med agroforestry och klimatkompensation i Sverige. Vi ringde upp Matilda Palm, sakkunnig på organisationen, för att höra hur de ställer sig till utvecklingen i den växande branschen.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.