Fackliga rättigheter: Våld och kränkningar i fyra av tio länder


Stillbild från rapportens presentationsfilm.

Enligt Global Rights Index 2023 är de värsta länderna att arbeta i Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Tunisien, Filippinerna och Turkiet. I fyra av tio länder utsätts fackliga aktiva för våld. Men även EU-landet Polen – och det svenska företaget Ikea – får kritik i rapporten.

Det är Världsfacket Internationella fackliga samorganisationen, International Trade Union Confederation (ITUC), som varje år producerar rapporten Global Rights Index vilken mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras. Årets rapport, som är den tionde i ordningen, visar ingen ljusning. Arbetstagare utsattes för våld i 44 länder och fackligt aktiva dödades i åtta länder. 19 mord inträffade och 86 dödsfall i samband med strejker och protester.

– Den globala situationen för mänskliga rättigheter i arbetslivet är orimlig när arbetstagare mördas och utsättas för våld i fyra av tio länder på grund av sitt fackliga engagemang, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

En mängd företag och koncerner är inblandade i fall där arbetstagarnas rättigheter kränkts, är kopplade till en kränkning eller har brustit i sitt ansvar. Några av de företag som pekas ut är Ikea, Ryanair, Uber, Apple och Amazon.

I fallet Ikea handlar det om verksamhet som företaget bedriver i Polen och som bedriver anti-facklig verksamhet. Den 28 november 2022 blev Dariusz Kawka, ledare för NSZZ ”Solidarność” på Ikea Industry Poland Ltd. och medlem i Ikea:s europeiska företagsråd, uppsagd från sitt arbete på disciplinära grunder utan uppsägningstid, trots sin fackliga aktivitet, som skyddar honom från uppsägning utan förhandsgodkännande från företagets fackliga organisation. Efter en inspektion av den statliga arbetsinspektionen rapporterades att arbetsgivaren grovt hade brutit mot arbetsrätten. Trots att facket utväxlat brev med arbetsgivaren, inklusive företagets styrelse, och vidtagit många andra åtgärder för att skydda Dariusz Kawka från uppsägning, vägrade arbetsgivaren att återanställa honom.

Den största ökningen av levnadskostnader på årtionden har påverkat arbetare över hela världen. Dessutom visar rapporten att 77 procent av länderna förbjöd arbetstagare att gå med i facket, 87 procent av länderna har inskränkt strejkrätten och 42 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten.

Och demokratin är på tillbakagång. 42 procent av länderna begränsar yttrande- och organisationsfriheten vilket är en kraftig ökning sedan 2014 då 26 procent av länderna inte respekterade yttrande- och organisationsfriheten.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.