Turkiet: Här hittar du våra senaste artiklar


Dansande dervisher i Istanbul. Foto: David Isaksson.

Jordbävning, flyktingar och ett förtyck som de senaste åren blivit allt värre. Men också engagerade miljökämpar och aktivister som inte ger upp. Idag den 14 maj är det val i Turkiet. Här kan du läsa ett urval av våra tidigare artiklar om landet.

Pris till mijökämpe

Den turkiske miljökämpen Zafer Kizilkaya har tilldelats Goldmans miljöpris för sitt arbete för att skydda den turkiska Medelhavskusten från exploatering och överfiske. 
– Ingen märker det som händer under vattnet, om vi ska överföra situationen på land så är det som att du skulle vakna på morgonen och inga träd fanns kvar, säger Zafer Kizilkaya.

Debatt: Folkmordet i nuvarande Turkiet får aldrig glömmas!

Okunskapen hos svenska redaktioner om folkmordet mot kristna i det Osmanska riket (ofta kallat Seyfo) 1915 är lika farlig som det faktum att utrikesdepartementet kan tänka sig att ställa in en minnesstund för att blidka Turkiet. Det skriver Nuri Kino, journalist och grundare av A Demand for Action.

Morteza tvångsutvisades: ”Ville inte leva”

Efter tre år i Sverige utvisades Morteza Khademi till Afghanistan, ett land han aldrig levt i. Nu bor han i Turkiet där han kämpar för att klara sig – dag för dag. 
– Jag vill tillbaka till Sverige, säger Morteza Khademi.

Johanna Strömquist ny generalkonsul i Istanbul

Regeringen har utsett Johanna Strömquist till generalkonsul i Istanbul. Johanna Strömquist är i dag ambassadör i Sarajevo. Hon har tidigare tjänstgjort vid flera olika enheter i UD samt vid generalkonsulatet i Jerusalem. Hon har även haft flera uppdrag för både FN och EU bland annat vid FN-sekretariatet i New York och EU:s rådssekretariat i Bryssel. Johanna Strömquist tillträder sin nya befattning i augusti.

Global Podd 126. Kurdo Baksi –  Är du världens lyckligaste turk?

Är Erdogan världens slugaste politiker och varför kom vikingarna till Turkiet långt före turkarna? Vi tar tempen på Turkiet med hjälp av Kurdo Baksi, aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig” Är det i själva verket Kurdo Baksi som är den lyckligaste turken i världen?

Nytt stort svenskt stöd till jordbävningsoffren

På givarkonferensen den 20 mars utlovade Sveriges regering ytterligare 270 miljoner kronor till offren för jordbävningen i Syrien och Turkiet. Det innebär att det svenska stödet nu uppgår till 500 miljoner kronor.

Kan sju miljoner kronor blidka Erdoğan?

Kan det svenska biståndet till jordbävningens offer bli en dörröppnare för samtalet om NATO? Har regeringen upptäckt att multilateralt samarbete kanske inte är så dumt trots allt – och vad kan man egentligen åstadkomma med sju miljoner kronor?

Global Rights Index: Våldet mot fackliga ledare ökar

Våldet mot fackliga ledare i världen fortsätter att öka. Det visar rapporten Global Rights Index 2022 som presenteras idag. Ett av de länder som pekas ut är Turkiet.
– Möten stoppas av polis, facklig verksamhet kallas för terrorism och flera av våra medlemmar står åtalade, säger İşçi Osman, internationell sekreterare för den turkiska fackliga centralorganisationen KESK. 

Turkiet: Bananskämt ledde till deportation

Turkiet har inlett en deporteringsprocess mot elva syrier för att ha delat videos i vilka de äter bananer när de deltog i en utmaning på TikTok.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.