Turkiet: Bananskämt ledde till deportation


Turkiet har inlett en deporteringsprocess mot elva syrier för att ha delat videos i vilka de äter bananer när de deltog i en utmaning på TikTok.

Turkiet vill deportera syrier för att de har ätit bananer på ett ”provokativt” sätt och delat detta på TikTok.

Individerna påstods ha förolämpat staten med sina bananklipp. Det hela började med att en man i Istanbul påstod i en video från den 17 oktober 2021 inspelad i Istanbul att han inte hade råd med bananer, en stapelvara som många i landet inte har råd att köpa på grund av Turkiets dåliga ekonomi, medan syrierna köpte kilovis med bananer.

I respons på detta lade syrier i Turkiet och i andra länder upp ett stort antal videos i vilka de åt frukten för att skämta om incidenten. I en film så bytte någon ut halvmånen på den turkiska flaggan mot en banan, något som fick personer i Turkiet att anmäla TikTok. Immigrationsmyndigheter i Istanbul svarade med att arrestera elva individer som hade anknytning till dessa videos, ett drag som Milena Büyüm, förkämpe för mänskliga rättigheter på Amnesty International kallade ”skrämmande”.

Nu har Turkiet beordrat deportering av elva personer som har delat videos på TikTok med klipp i vilka de äter bananer.

Här är den ursprungliga videon:

@eremnewsofficial

أتراك يثيرون السخرية بعد مطالبتهم بطرد السوريين.. والموز السبب!#إرم_نيوز #TREND #EXPLOR #اكسبلور #تريند #turkey #syria #banana #FILMONTIKTOK #fyp

♬ original sound – Erem News

Turkiets flyktingmottagande har blivit betydligt mindre generöst de senaste åren. Innan dess var landet avsevärt mer öppet gentemot flyktingar som söker asyl. År 2019 var landet värd för flest fördrivna människor i världen vilket inkluderade 3,6 miljoner syrier. En tvåsiffrig inflationsstegring och en trettioprocentig ökning av matpriserna i september 2021 har orsakat en stor nedgång i flyktingengagemanget.

– Det turkiska folket har börjat se syrierna som en syndabock, säger Kemal Kirisci, Turkietexpert på Brookings Institution, en tankesmedja i Washington, D.C.

Faktaruta

Genèvekonventionerna förbjuder tillbakasändande av flyktingar till deras hemland när de riskerar trovärdiga hot mot deras liv eller frihet. Flyktingar kan förlora sin skyddsstatus om det befinns skyldiga att ha begått ett allvarligt brott men Turkiet har inte förklarat vilka, om ens några, lagar som syrierna påstått ha brytit mot. Enligt Human Rights Watch får flyktingar som återvänder till Syrien utstå allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.