Nytt stort svenskt stöd till jordbävningsoffren


Islamic Relief ger akut hjälp till drabbade i Syrien. Foto: Islamic relief.

På givarkonferensen den 20 mars utlovade Sveriges regering ytterligare 270 miljoner kronor till offren för jordbävningen i Syrien och Turkiet. Det innebär att det svenska stödet nu uppgår till 500 miljoner kronor. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I samband med det svenska ordförandeskapet stod Sverige tillsammans med EU-kommissionen värd för en givarkonferens till stöd för de jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien. Konferensen anordnades i samarbete med turkiska myndigheter.Sverige har tidigare bidragit med 230 miljoner kronor i humanitärt stöd genom Sida och UD, och bidrar nu med ytterligare 270 miljoner kronor. Detta gör att Sveriges finansiella stöd uppgår till totalt 500 miljoner kronor. Utöver det humanitära stödet har Sverige bidragit med icke-finansiellt stöd (personal, materiel och utrustning) till ett uppskattat värde av cirka 50 miljoner kronor.

– Dagens givarkonferens hade ett viktigt mål: att omvandla våra kondoleanser och vår omtanke till konkret handling. Att ge effektiv och samordnad hjälp till de människor som har drabbats av de förödande jordbävningarna i Turkiet och i Syrien. Jag är imponerad över generositeten och viljan att bidra, men också ödmjuk inför det enorma arbete som nu ligger framför oss, säger statsminister Ulf Kristersson i pressmeddelandet.

I konferensen deltog representanter för EU:s medlemsländer, kandidatländer och potentiella kandidatländer, grannländer och partnerländer, G20-länder (med undantag för Ryssland), medlemsstaterna i Gulfstaternas samarbetsråd samt FN, internationella organisationer, humanitära aktörer och internationella och europeiska finansieringsinstitutioner.

Totalt samlades det in ca 78 miljarder kronor under konferensen. 

 Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.