Sverige för UNHCR fyrdubblade sin insamling


UNHCR:s stöd till flyktingar från Ukraina i Polen, 2022. Foto: Proliska/UNHCR Artur Ulianytskyi

Sverige för UNHCR är den i särklass största insamlingsorganisationen. Under 2022 fyrdubblade organisationen sina insamlingar och nådde totalt över 1,8 miljarder kronor.
– Det är helt fantastiskt och visar på det enorma engagemang som finns i Sverige, säger Åsa Widell som är chef för Sverige för UNHCR.

2021 samlade Sverige för UNHCR in 407 miljoner kronor, vilket gav organisationen en sjundeplats bland insamlarna (enligt statistik från Giva Sverige). 2022 är organisationen i topp. Totalt samlade man in 1 830 miljoner kronor (drygt 1,8 miljarder), vilket är i särklass mest av alla organisationer.

Grattis till insamlingsresultatet! Ni är årets största insamlare med råge, hur känns det?
­– 
Tack! Förra året var otroligt överväldigande, det var fantastiskt att se den svenska solidariteten med människor på flykt, från och i Ukraina. Det var fantastiskt!! Det bästa är att det kom in så mycket pengar –som verkligen behövdes. 

Vad är orsaken till att ni lyckats så bra?
– Det är vår fråga så att säga. Det är en flyktingkatastrof och det är precis det som vi är till för att arbeta med. Men det är klart att resultatet är otroligt och vi har Akelius Foundation att tacka för mycket, eftersom Roger Akelius bestämde sig för att dubbla insamlingarna till både oss och UNICEF i mars 2022. Vi har också fått ett enormt stöd från många företag.

Akelius ger till er, UNICEF, Läkare utan Gränser och SOS Barnbyar. Men är ni en ny partner för Akelius?
– Vi blev det första gången 2019 men i fallet Ukraina-katastrofen så dubblade de bara för oss och UNICEF.

Men även utan Akelius är ni en väldigt stor insamlare?
– Ja, även utan de pengarna ligger vi en bra bit över en miljard kronor.

För folk som inte vet så mycket, vad är Sverige för UNHCR egentligen? 
– Vi är UNHCRs insamlingspartner i Sverige. Vi har som uppdrag att samla in pengar från privat sektor oh sprida kunskap och engagemang om människor på flykt i världen. Vi är en ren insamlings- och kommunikationsorganisation och UNHCR har valt att organisera arbetet på det sättet i ett antal länder. Vi har systerorganisationer i åtta andra länder som arbetar på samma sätt. 

Och om du jämför med andra länderna, har era insamlingar gått bättre?
– Ja, de har gått bättre. På slutet så slog vår systerorganisation i USA oss när det gällde den totala summan, men när vi tittar per capita finns det ingen som kommer i närheten av oss.

Vad tror du att det beror på att svenskarna är så stora givare?
– Kriget i Ukraina har skakat om oss i Sverige. Engagemanget gäller inte bara oss, utan många andra organisationer. Vi har fått ett enormt gensvar från svenskar som vill hjälpa till.

Givas rapport lyfter fram 2022 som ett fantastiskt år. Samtidigt finns det en oro för vad som ska hända 2023. Vad känner du inför det som nu händer?
– Ja, 2023 är ett osäkert år, eftersom det är ekonomisk kris. Kriget fortsätter, det är hög inflation och många har svårt att få pengarna att räcka. Så det är klart att 2023 är ett oroligt år. Men än så länge ser det bra ut, vi ser en fortsatt stark givarvilja för Ukraina, men det kan ändra sig.

Men ser vi till andra kriser, som de i Afghanistan och Somalia är det betydligt svårare att samla in pengar, eller hur?
– Ja, det stämmer. Vi ser många situationer i världen där flyktingarbetet är monumentalt underfinansierat. När året är slut brukar UNHCR ha fått ihop ungefär hälften av de pengar som hade behövts.

Åsa Widell, Sverige för UNHCR. Foto: UNHCR

Ni har även fått en del kritik i samband med TV4:s rapportering kring er insamling i Ukraina och rapporteringen kring er Ukraina-chefs lön. Du har ju haft synpunkter att vi refererat till dessa siffror. Vill du kommentera detta?
–  Det är sorgligt att det Kalla fakta citerade har bidragit till felaktiga uppgifter. Det är en konstruktion som TV4 har gjort, hon har inte den lönen.

Men om man räknar om det hon tjänar inklusive tillägg till svenska förhållanden så skulle det motsvara den lönen. Det är väl en korrekt uppgift?
– Det är helt irrelevant att göra den jämförelsen. Ingen som jobbar i Sverige får ersättning för att den riskerar livet.  Om man ska göra en jämförelse så bör det vara på grundlönen och den motsvarar 129 000 kronor. Till detta tillkommer olika risktillägg och för att hon inte kan leva med sin familj. Jag tycker personligen att det är ett mycket stort ansvar att ha hand om 400 medarbetare som varje dag riskerar livet, för en verksamhet med en miljardbudget och som hittills har gett skydd och hjälp till över sex miljoner människor på flykt i Ukraina-kriget. Budgetbehovet för 2023 är ungefär 600 miljoner USD.

Bakgrund: Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige som samlar in pengar och ökar medvetenheten om situationen för människor som har tvingats fly sina hem. 

UNHCR, FN:s flyktingorgan, ger människor på flykt nödhjälp, skyddar deras rättigheter och hjälper dem att skapa en bättre framtid.

David Isaksson

Topp 10: Organisationerna som samlade in mest 2022

 (2021 års summa och placering inom parentes)

  1. Sverige för UNHCR, 1 830 Mkr (407, placering 7)
  2. UNICEF Sverige, 1 197 Mkr (632, placering 2)
  3. Cancerfonden, 975 Mkr (944, placering 1)
  4. Svenska Röda Korset, 852 Mkr (364, placering 9)
  5. Rädda Barnen, 712 Mkr (457, placering 5)
  6. Läkare utan gränser, 651 Mkr (552, placering 3)
  7. Hjärt-Lungfonden, 446 Mkr (460, placering 6)
  8. Barncancerfonden, 422 Mkr (504, placering 4)
  9. SOS Barnbyar, 376 Mkr (386, placering 8)
  10. Världsnaturfonden WWF, 312 Mkr (318, placering 10)

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.