– Du kan ju inte ringa när jag kör och berätta det här, vill du att jag ska köra ihjäl mig!!! Helt otroligt, vilken grej! Stort, stort tack till alla, vilken grej! Nu börjar jag nästan gråta!
När Global Bar Magazine får tag på Biståndsdebattens mäktigaste 2023, Nuri Kino, är han självklart på väg någonstans.
– Vi har haft en jättetung dag i Syrien och Libanon, för vi känner att vi inte räcker till. Och så ringer du och säger det här. Det kommer att glädja alla volontärer, alla som är inblandade. Det här är helt fantastiskt, säger han.
Lyssna på hela intervjun i Global Podd 127.
I motiveringen till priset står:
Nuri Kino är en sann aktivist som går sin väg utanför etablissemanget och som inte drar sig för att kritisera de som styr Sverige, oavsett vilka partier de tillhör, och som själv ofta skriver och rapporterar kring fel och missförhållanden. A Demand for Action, the organisation han varit med att om att starta, drivs helt med egna medel, utan pengar från biståndsbudgeten. När kriget i Ukraina bröt ut organiserade Nuri och A Demand for Action snabbt egna insatser, något man också gjorde efter jordbävningen i Turkiet. Organisationens volontärer består till i hög grad också av andra generationens svenskar, många med basen i Södertälje.
Nuri Kino fick i särklass flest röster av alla nominerade. Men han fick också höga poäng av juryn och har under året varit otroligt aktiv i debatten med artiklar, Twitter-inlägg och medverkan i många andra sammanhang, inte minst som intervjuad.
När vi får tag på Nuri Kino har A Demand for Action precis startat upp en ny klinik i Libanons huvudstad Beirut:
– Som du känner till så har Libanons ekonomi kraschat och många libaneser har inte råd med sjukvård. Nu har vi startat en klinik där vi bland annat rekryterat flera läkare och vi har tillsammans med vår libanesiska systerorganisation övertygat USAID om att de ska finansiera medicinen på kliniken under ett år, berättar han.
Ett annat projekt i Libanon handlar om att skapa arbetstillfällen för flyktingar genom att börja producera en serie armband – Survival Jewellery – som ska hjälpa flyktingar och nödställda att få en försörjning. Genom projektet kommer 350-400 familjer i Libanon att kunna få sin mat och hyra finansierad.
En viktig del i A Demand for Actions arbete har varit stödet till minoritetsgrupper, inte bara kristna, i Irak och Syrien. Nu håller organisationen på med en ny rapport till USA:s utrikesdepartement och FN om hur allt fler som tillhör olika minoritetsgrupper flyr från Irak och Syrien.
– Varför sker det nu när kriget mot IS är avslutat sedan flera år tillbaka. Vad är det för nya hot de är utsatta för? Det är sådant vi försöker ta reda på. Sen hjälper vi ganska många av flyktingarna att hitta sponsorer för att de ska kunna söka asyl i Kanada eftersom Kanada kräver att alla asylsökande har en sponsor, fortsätter Nuri Kino.
A Demand for Action bedriver också arbete i Ukraina där man bland annat hjälper FN:s nya rapportör med att göra intervjuer med traumatiserade barn om deras upplevelser.
– Vi försöker också följa upp vad som hänt barn som kidnappats och förts till Ryssland. Sen så håller vi fortfarande på i Turkiet med stöd till nödställda efter jordbävningen och här samarbetar vi med flera olika organisationer, säger Nuri Kino.
–Och jo, en jättehäftig grej till! Öhmans möbler var södra Stockholms största möbelaffär vid sidan om IKEA, innan de lade ned verksamheten där för några år sedan. Sedan dess har de stått med ett stort lager som de nu skänkt till oss. Vi har nu kontaktat andra organisationer om de vill vara med och sälja möblerna. Bland annat så kommer vi att samarbeta med Ankarstiftelsen så att häften av pengarna går till deras projekt i Colombia, och hälften till vårt arbete i Ukraina.
Ja, det händer mycket hela tiden. Samtidigt är det tungt just nu, konstaterar Nuri Kino:
– Vi räcker aldrig till – inga organisationer räcker till i dagens länge. Det är mindre med pengar, samtidigt är de enskilda behoven större och fler behöver hjälp än tidigare.
Det har varit en omfattande diskussion kring bristen på mångfald i biståndsbranschen, något vi bland annat rapporterat om i Global Bar Magazine. A Demand for Action skiljer sig här från många andra organisationer genom att de är etablerade i Södertälje och att många av de engagerade har en annan bakgrund än den etnisk svenska.
– Vi engagerar väldigt många olika grupper. Vi var first responders efter jordbävningen i Turkiet och det såg människor som har anhöriga där, oavsett vilken religion eller etnicitet de själva tillhör. När vi samlade in kläder till Ukraina var majoriteten av de engagerade etniska svenskar. Men det som var så häftigt var när vi lånade en kyrkolokal i Tensta för att sortera kläder. I det arbetet samarbetade fyra moskéer, turkiska och arabiska föreningar och flera kyrkor – alla hjälptes åt! Det var faktiskt bland det mäktigaste jag upplevt i mitt liv – att vi kunde samla alla dessa människor och organisationer som annars inte hade någon kontakt.
David Isaksson
Läs också:
Uppläsning av artikel
|