Vi frågar: Hur mycket skärmtid får dina barn?


Odewole i Nigeria tillåter sin dotter att använda surfplattan på kvällen, medan Charles i Sydsudan och Carolina i Colombia tycker att all deras barns skärmtid bör vara kopplat till utbildning. I en allt mer digitaliserad värld ersätter datorer och plattor barnvakter och lekkamrater. Vi blev nyfikna på hur föräldrar resonerar och ställde frågan: Hur tänker du kring dina barns skärmtid?

Odewole Olusegun, Abeokuta, Nigeria 

– Som förälder tillåter jag min dotter att sitta framför skärmen endast på kvällen. Hon brukar använda sin surfplatta när hon ska gå och lägga sig för att lyssna på ramsor och titta på lite tecknade serier och filmer. Jag vill inte att hon ska bli beroende av skärmen, jag vill att hon ska njuta av det icke-digitala liv som vi upplevde innan digitaliseringen tog över.

Carolina Escruceria, Cali, Colombia

– Även om mina barn tillbringar mycket tid framför skärmen på sina olika apparater (mobil, iPad och dator) är det under kontrollerade former. Det är ett bra verktyg för studier och utbildning. Eftersom min äldsta dotter studerar i Italien (vi bor i Colombia) är skärmen dessutom ett oumbärligt medel för att kommunicera och veta hur det går för henne.

Darbast Hama Ali, Sulaymaniyya, Kurdistan (Irak)

– Min son är tre år gammal och ibland får han titta på tv, men han får inte använda telefon eller iPad. Om vi skulle tillåta det försvinner han i flera timmar, han älskar ju att hålla på med mobilen och spela spel, men vi tror inte att det är bra. Alla vi känner använder telefonen som en barnvakt men vi vill prioritera att spendera tid tillsammans. Det är klart han kommer få en mobil så småningom, men vi ska försöka dra ut på det. Ibland när vi låtit honom titta mycket på tv började han blinka, hans ögon blev torra för att han stirrade på skärmen – det kan inte vara bra! Fast nu använder han det som argument när vi tycker han har tittat klar: “Pappa jag blinkar inte ens!”.

Madina Sagdullaeva, Tashkent, Uzbekistan

– Min son kollar på tv mest, han är för liten för att hålla på med iPad eller mobiltelefon. Men när han blir lite större, skulle jag helst vilja att han läser böcker och leker med sina kompisar, istället för att sitta och kolla på en iPad. Jag försöker begränsa det, men ibland brukar jag sätta på tv:n bara för att han varva ned till exempel när vi ska äta, annars så leker han med sina leksaker.

Charles Onak Judo, Juba, Sydsudan

– Den digitala världen är ett tveeggat svärd, det kan innebära stora risker för barn att vara online, men det kan också vara en källa till kunskap och inspiration. Vuxna måste ha koll på vad barnen gör på internet och lära dem hur de ska förhålla sig till vad de ser online. Men det är såklart inte alltid lätt. Jag låter mina barn använda skärmar två till tre timmar om dagen – men då ska det vara kopplat till utbildning.

Här är förra veckans fråga:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.