Rapport: Palestinier riskerar tvångsförflyttningar


Rivna hus i Masafer Yatta. Foto: Wikimedia Commons

Palestinier som lever på södra Västbanken har utegångsförbud och lever i rädsla för att bli vräkta. Det skriver Läkare Utan Gränser i en ny rapport.

I januari 2023 inledde Israel förberedelser för tvångsförflyttningar av över 1 000 personer i Masafer Yatta i södra Västbanken. Masafer Yatta består av ett tjugotal små byar. Enligt Osloavtalen skulle områdets status bestämmas i förhandlingar mellan israeliska och palestinska myndigheter. Men Israel återbesatte området 2002 efter att ha givit två procent av ytan till palestinierna.

I början av 1980-talet valde Israel att beteckna en del av marken i södra Hebronbergen som ett militärt skjutfält och ett slutet område. Ungefär 20 procent av Västbanken har utsetts till ”skjutzoner”, vilket berör över 5 000 palestinier från 38 samhällen. Palestinska jordbrukare och boskapsskötare i området har utsatts av över 400 attacker från bosättare. Ett rivningsbeslut av byarna fattades den 29 september 2022. Amnesty betonar i sin kampanj för invånarna att de planerade tvångsförflyttningarna kan utgöra brott mot mänskligheten. Enligt människorättsorganisationen riskerar 1150 människor att tvångsförflyttas.

Beslutet om rivning av området kom i maj 2022 från Högsta domstolen i Israel som sa att invånarna inte hade bygglov för bostäderna. Domstolen sa att det är tillåtet att tvångsförflytta över 1000 personer i åtta samhällen i området. Läkare Utan Gränsers rapport beskriver hur de israeliska myndigheterna använder påtryckningar för att få palestinierna att lämna området, samt hur detta påverkar invånarnas psykiska och fysiska hälsa. Enligt Läkare Utan Gränser kan det handla om tvångsförflyttningar, vilket är förbjudet enligt internationell humanitär rätt. Förutom att riva folks hem har myndigheterna upprättat kontrollstationer, beslagtagit invånarnas fordon, utfärdat utegångsförbud med mera. Den osäkra tillgången till sjukvård har tvingat till exempel gravida kvinnor, äldre och svårt sjuka patienter, att flytta till staden Yatta. Och vräkningar, rivningar och husrannsakningar har försämrat invånarnas psykiska välmående, konstaterar Läkare Utan Gränser i rapporten.

Av dem som sökt hjälp för psykisk ohälsa under 2022 hade över hälften psykosomatiska symtom, en fjärdedel posttraumatiska symtom och två tredjedelar beskrev att de hade depressiva symtom.

Läkare Utan Gränser fördömer den israeliska politiken och uppmanar de israeliska myndigheterna att omedelbart sätta stopp för vräkningsplanen. Dessutom vill Läkare Utan Gränser att Israel ska ge palestinierna tillgång till grundläggande tjänster såsom sjukvård. Organisationen vill också att det internationella samfundet ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda befolkningen i området och se till att deras mänskliga rättigheter respekteras.

Läs rapporten här

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.