Afghanistan: Kvinnor förbjuds att arbeta på FN


19/8 2021. Tallibaner vid Kabuls flygplats. Foto: Shutterstock

Talibanerna har förbjudit afghanska kvinnor som är anställda på FN från att arbeta i hela landet. Det rapporterar Al Jazeera.
– Eftersom FN står för en så stor del av finansieringen av alla internationella insatser så riskerar beslutet att spilla över även på andra organisationer, säger Klas Bjurström på Svenska Afghanistankommittén.

Afghanska kvinnor som arbetar för FN får inte längre arbeta i Afghanistan. Det har talibanregimen beslutat. Enligt FN:s generalsekreterares talesperson Stephane Dujarric är detta en del av en “oroande trend” som minskar hjälporganisationernas förmåga att verka i landet där mer än hälften av befolkningen på 23 miljoner människor behöver hjälp, skriver Al Jazeera

FN:s generalsekreterare António Guterres skriver i en tweet att ett förbud mot afghanska kvinnor som arbetar för FN i sitt eget land är oacceptabelt och otänkbart.

Talibanerna återtog makten i Afghanistan 2021 när USA drog tillbaka sina styrkor efter 20 års krig. Sedan dess har talibanerna steg för steg ökat sin kontroll över kvinnors tillgång till offentligt liv. Bland annat genom att förbjuda kvinnor från att gå på universitet och stänga ned flickskolor.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) har över 8 000 anställda i landet, varav 2 800 är kvinnor. När ett motsvarande förbud mot kvinnor vid NGOs infördes vid årsskiftet så var det ett hårt slag, men SAK har sedan dess lyckats utverka undantag för kvinnor bland annat för hela hälsosektorn och för lärare årskurs 1-6. 

– Det betyder att vi trots förbudet har kunnat fortsätta med kvinnliga anställda och upprätthålla insatser i de 19 provinser vi arbetar i. Nu är det viktigt att givarna hittar sätt att fortsätta nå landets 40 miljoner invånare, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Niclas Ericsson, chef för kommunikationsenheten på SAK, menar att om beskedet står sig och faktiskt gäller hela landet och alla FN-organisationer så är det oerhört oroande. Det skulle betyda att talibanregimen tar ännu ett steg mot fullständigt förtryck av kvinnors rättigheter och samtidigt ett steg mot ännu större polarisering mellan regimen och resten av världen.

– När kvinnor inte kan arbeta för internationella organisationer betyder det att insatser och hjälp inte når fram till kvinnor, det blir de mest utsatta som drabbas hårdast, förklarar han.

Klas Bjurström berättar att det återstår att se hur detta beslut kommer att påverka organisationens arbete i Afghanistan. Han menar att om beslutet genomförs strikt kommer det att skada många miljoner afghaner som behöver sjukvård, utbildning, humanitär hjälp och försörjningsstöd.

– Eftersom FN står för en så stor del av finansieringen av alla internationella insatser så riskerar beslutet att spilla över även på andra organisationer, till exempel SAK, konstaterar han.

Klas Bjurström nämner några insatser som SAK kunde utföra förra året, som att genomföra 2,5 miljoner patientbesök i två provinser, varav nästan 1,4 miljoner kvinnor vid två sjukhus och över 100 vårdmottagningar. Organisationen behandlade 33 000 barn och 24 000 gravida kvinnor mot undernäring och erbjöd skola för 133 000 barn, varav 64 procent var flickor.

Faith Anyango

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.