Asyl: Kvinnor och flickor från Afghanistan får stanna


Flickor på landsbygden i Afghanistan. Foto: Shutterstock.

Nu kommer alla kvinnor från Afghanistan som söker asyl i Sverige få stanna, det meddelar Migrationsverket.
– Jag är förvånad och positivt överraskad, säger asylrättsadvokaten Daniel Carnestedt. 

Situationen för kvinnor och flickor i Afghanistan är nu så allvarlig att Migrationsverket anser det räcker med att du är kvinna från Afghanistan för att du ska beviljas asyl i Sverige. Det är efter att Talibanerna åter tagit kontroll över landet och successivt fråntagit kvinnor fler och fler rättigheter – nu senaste rätten att studera på universitet – som Migrationsverket nu i december presenterade sitt nya ställningstagande

– Det här innebär att de kvinnor som tidigare fått avslag kan öppna sina ärenden igen och få en ny prövning, säger Daniel Carnestedt som är advokat på Asylbyrån.

Han har svårt att förstå varför beslutet kommer nu då hans klienter under en längre tid vittnat om en mycket svår situation i landet:

– I Migrationsverket analys presenteras inget nytt, de har varit långsamma att komma till den här slutsatsen. 

Migrationsverket brukar inte fatta generella beslut för en hel grupp människor, utan istället görs individuella prövningar. Det senaste undantaget från den här regeln var 2013 när alla från Syrien som sökte asyl i Sverige beviljades permanent uppehållstillstånd. Då var det nationaliteten som styrde och kritiker menar att det generella beslutet skapade en så kallad ”pull-faktor”, som lockade Syrier att söka sig till Sverige. 

– Jag har intrycket av att Migrationsverket fortfarande får en hel del kritik för beslutet de tog då, men det här bevisar att de faktiskt tar det sm händer i Afghanistan på allvar och det gör mig positivt överraskad, fortsätter Daniel Carnestedt. 

Migrationsverkets beslut grundar sig på den samantangana effekten av alla inskräkningar som nu görs i kvinnors liv, som de menar kan klassas som förföljelse. Daniel Carnested tycker att det skulle kunna räcka med att titta på om kvinnor har rätt att agera utan en manlig företrädare eller inte, för att kunna slå fast att de har skyddsskäl. 

– Kan man inte fatta egna beslut om sitt liv så räknas man ju inte som en fullvärdig person i landet, konstaterar Daniel Carnested. 

Med den måttstocken skulle kvinnor från flera länder, så som Saudiarabien och andra Gulf-stater kunna få asyl här. Men med rådande praxis hänvisas de ofta till sitt manliga nätverk.

– Om en klient söker asyl för att de inte kan agera självständigt utifrån hemlandets lagar och traditioner kan Migrationsverket skriva att de har andra manliga släktingar, det kan vara en farbror eller liknande, som de kan vända sig till, fortsätter Daniel Carnested. 

Inga utvisningar har kunnat ske till Afghanistan sedan Talibanerna återtog makten och Daniel Carnestedt tror att även familjerna till de kvinnor som nu åter kan söka asyl kommer få stanna i Sverige. Han säger att det nya ställningstagandet visar på vikten av att ta de asylsökandes berättelser om förföljelse på allvar.

– Det är bra att de förstår att situationen ändras och att den som har bäst information och kunskap om sitt behov av skydd är den asylsökande själv. 

FAKTA FRÅN MIGRATIONSVERKET

  • Under perioden augusti 2021 till november 2022 avgjorde Migrationsverket 451 asylansökningar som gäller kvinnor från Afghanistan. 
  • 402 personer, eller 89 procent, fick bifall på sin ansökan. 
  • 49 personer fick avslag.

Kajsa Sörman

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.