Samtalen som bygger broar


Foto: David Isaksson

KRÖNIKA. Genom samarbetet med unga redaktioner i Moldavien och Georgien har vi kunnat diskutera saker som den framtida arbetsmarknaden och nationsöverskrinande dejting. Samtidigt har jag fått en insyn i för mig helt bortglömda hörn av världen. Det skriver Samuel Rivera, en av programledarna bakom podden Echolocation.

Detta är en krönika, de åsikter som framförs är författarens egna.

Det kan kännas som en evighet sedan mantrat ”mitt Europa bygger inga murar” klädde städers nätstationer och demonstranters plakat. Europa som en kontinent av broar, fred och stabilitet känns idag som ett avlägset minne, något som blickar tillbaka från en tid innan före pandemier och skolstrejker för klimatet.

Om idén om ett öppet EU blev allt mer omöjlig efter 2015 års flyktingkris, ses idén sedan Rysslands blodiga invasion av Ukraina nästan som ett tecken på förräderi. Och nu, precis som då är det ungdomen som hamnar i skottgluggen. Det är inte deras egen framtid de kostymklädda gubbarna i Stockholm, Bryssel och Moskva spelar om. Spelet gäller barnens och ungdomarnas framtid.

Sedan hösten 2022 är jag en del av projektet Echolocation, ett forum för samtal mellan människor i Sverige, Georgien och Moldavien som troligtvis aldrig annars skulle ha träffats ananars. Genom Echocloation kan de – vi – på ett givande sätt jämföra tankar, upplevelser och perspektiv. Målet: att de stärkta rösterna skapar en kedjereaktion i samhället där unga inspirerar andra unga. Målet: att skapa ett eko i samhället.

Projektet är en podd mellan Global Bar Magazine, den moldaviska ungdomsnyhetsbyrån Diez och georgiska webbmagasinet Knews och för mig har det varit väldigt spännande att jobba med folk från Moldavien och Georgien, eftersom det är länder som för oss i Sverige är tämligen osynliga.

Podden är ett samtal om ett specifikt tema mellan tre olika ungdomar, en från Moldavien, en från Georgien samt en från Sverige. De är också en programledare som växlar från land till land. Så att både projektet ska kunna nå ut till så många som möjligt och för att alla medverkande sa ha samma förutsättningar är podden på engelska.

Jag hade, innan jag blev en del projektet, en bild av Georgien som ett land bestående enbart av berg och antika kyrkor, och Moldavien som ett lite fattigare och tröttare Rumänien. Genom mina kollegor och de samtal som projektet frambringat har jag lärt mig att detta såklart är fel. Dessa länder är så mycket mer intressanta och har så mycket mer och ge än vad mina enkla fördomar fått mig att tro. Jag har alltid tyckt det har varit kul att lära mig om världen – och att vidga mina perspektiv har varit något av det roligaste med projektet. 

Ett av målen med hela Echolocation är att stärka ungas röster, något som görs genom att få med fler unga i redaktionsarbetet. Där har också jag min roll. Jag har varit med i idéutvecklingen, medverkat i vissa poddsamtal och lett andra. Samtalet om svenska universitet och stipendier, hjälp till med att utveckla vår strategi för sociala medier och intervjuat moldaviska universitetsstudenter, är några av de saker jag bidragit med. 

Teman för samtalen varierar brett, men gemensamt för alla är att det ska vara intressant för young professionals i alla tre länder. Vi har diskuterat om Georgien och Moldavien har en framtid inom EU, hur den framtida arbetsmarknaden kan komma att se ut och om skillnader och likheter dejtingkulturen i de olika länderna. Jag ledde podden om dejting och slogs av hur likt allt var mellan våra länder. Det var extra tydligt när vi utbytte erfarenheter mellan Sverige och Moldavien. För trots att vi inte vill tro att vi har så mycket gemensamt: nästan samma erfarenheter av dejtingappar och nästan samma kärleksproblem. Helt olika kulturella perspektiv – samma upplevelser!

Echolocation genomförs med stöd av Svenska institutet

Eftersom hela projektet är ett samarbete mellan länder långt bort ifrån varandra har majoritet av arbetet och kontakten skett genom zoom-samtal och Whatsapp-trådar. Vi hade dock alla möjligheten att hösten 2022 mötas i Moldavien vilket var en riktig höjdpunkt. Tre dagar i Chisinau kändes som så många fler, eftersom de var så intensiva och givande. 

Vi hade workshops om hur vi ska utforma projektet framöver, liveinspelningar, samt ett event med en engagerad publik på en liten härlig bar om braindrain och hur man ska göra för att unga ska stanna kvar i Moldavien.

Efter eventet stannade jag kvar och diskuterade framtiden med några gymnasieelever. De berättande om sitt land och sina framtidsutsikter, vad de tänkte om kriget och hur Ukraina är nära, både geografiskt och kulturellt, på ett sätt som det inte är för oss i Sverige. Många trodde att Putin skulle försöka ge sig på Moldavien efter en snabb seger i Ukraina. Som tur är blev det inte så, men rädslan består. 

För som en av dem som deltog i samtalet sa:

– Jag skulle gärna stanna kvar och studera här i Moldavien, men man vet aldrig hur framtiden ser ut här.

Samuel Rivera
Student i Lund, del av redaktionen bakom Echolocation.

Echolocation – bringing Your voices together is a special podcast cooperation between Georgia (Knews), Moldova (Diez) and Sweden (Global Bar Magazine/Global Podd). Our aim is to create an echo through society by inviting young people to make their voices heard, exchange information and opinions.

The project is implemented with support from the Swedish Institute.

Lyssna på Echolocation här:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.