Alibabas AI-teknik rapporterar uigurer


IPVM beskriver hur övervakningen går till.

Den kinesiska teknikjätten Alibaba (som bland annat är en av Amazons konkurrenter) har byggt upp en  AI-teknik som kan känna igen personer från den uiguriska befolkningsgruppen och därmed ta bort texter och bilder som skrivits av någon från gruppen.

Det skriver IPVM, ett företag som granskar övervakningsindustrin, i en rapport. Tekniken ska finnas i en molntjänst som Alibaba tillhandahåller, men så snart IPVM började ställa frågor togs all hänvisning till uigurer bort i presentationen, skriver IPVM. 

Alibaba är listat på New York-börsen och företagets grundare Jack Ma är Kinas rikaste man. Det finns nu ett lagförslag i USA:s kongress som skulle kunna innebära att kinesiska företag som likt Alibaba bryter mot regler för finansiell rapportering skulle kunna avnoteras från New York-börsen.

Global Bar Magazine har i flera artiklar skildrat förtrycket och övervakningen av Kinas uiguriska befolkning  och som bland annat lett till bojkottkrav mot Disneys nya storfilm Mulan.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.