Kvinna till Kvinna startar projekt i Sverige


Kvinna till Kvinna jobbar med flickors och kvinnors rättigheter. Foto: Christopher Herwig

Nu ska Kvinna till Kvinna driva verksamhet i Sverige. Genom en ledarskapsutbildning för kvinnor hoppas de kunna motverka segregation, våld och otrygghet i utsatta områden.
– Det här är något vi velat göra länge, säger generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

Genom starkt kvinnligt ledarskap i Sveriges utsatta områden hoppas organisationen Kvinna till Kvinna kunna motverka segregation, våld och otrygghet. I 30 år har organisationen arbetat internationellt med att stärka kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden, nu startar de också verksamhet i Sverige efter att ha fått ett stöd på tio miljoner från Postkodlotteriet. 

– Redan 2015 när många flyktingar kom till Sverige började vi på allvar fundera på om vi har en roll att spela i den svenska kontexten när det kommer till att stärka unga kvinnors ledarskap, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. 

Hon berättar att det var deras partnerorganisationer i andra länder som mötte människorna under flykten som undrade vilket stöd Kvinna till Kvinna kunde ge kvinnorna när de väl kom till Sverige. 

– Vi svarade att vi bara jobbar i krig- och konflikt, men sen tänkte vi på det ett varv till och vi tror att det finns en lucka här att fylla, fortsätter Petra Tötterman Andorff. 

Kvinna till Kvinna skriver att segregationen slår hårt mot samhället i stort och särskilt mot kvinnor. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet Brå är kvinnor i utsatta områden mer otrygga och mer oroliga för brott än männen. ”Kvinnor har andra perspektiv på kvinnors problematik än vad män har och därmed också andra lösningar”, skriver organisationen. 

Utbildningen riktar sig främst till kvinnor med migrationsbakgrund. Petra Tötterman Andorff säger att det är för att organisationen ska kunna utnyttja den kompetens de själva har kring att jobba med feministiska frågor i andra kulturer:

– Detta är inte en klassrumsutbildning och vi kommer använda metoder som är framtagna av våra partnerorganisationer i till exempel Afrika och Mellanöstern. 

Kvinnor från Sveriges 61 utsatta områden kommer kunna söka utbildningen och 25 personer per år kommer antas. De kandidater med starkast koppling till området och de som Kvinna till Kvinna tror kommer ha störst möjlighet att förvalta kunskaperna från utbildningen kommer väljas ut. Totalt ska 75 kvinnor utbildas över fyra års tid. 

– Det här är verkligen att få förverkliga en dröm som vi har haft länge, konstaterar Petra Tötterman Andorff.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.