Din globala vecka 13–19 mars


Vattenautomater i Ghana, Mikronesiens president tar ton mot Kina och kan den extrema fattigdomen utrotas till år 2050? Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss om kommande evenemang, mejla till: info@globalbar.se.

Deqa Abukar en av Forbes 30 under 30

Svenskan Deqa Abukar är en av Forbes 30 under 30 Europe 2023. Hon arbetar för att förändra tillvaron i några av Stockholms problemtyngda förorter, inklusive Kista, och särskilt för kvinnor. Deqa Abukar driver BLING och Womenisa som har hundratals medlemmar och som har hjälpt till att skapa flera lokala ledare som gör avtryck. Läs mer om alla nominerade här.

Automater ger Ghana rent vatten

Vattenautomater som drivs av solenergi 24 timmar om dygnet ska lösa problemen med bristen på rent vatten i Ghana. Automaterna är billiga i drift och lagrar rent vatten som kommer från vattenreningsverk kopplade till grundvatten. Kunderna köper vatten från automaterna med ett vattenkort, som fylls på med kredit via mobilen.

Kan tillväxt utrota extrem fattigdom?

Den ekonomiska tillväxten kommer sannolikt att göra slut på den extrema fattigdomen före 2050 enligt en ny forskarrapport från The Center for Global Development. Författarna Charles Kenny och Zack Gehan skriver att fattigdomen på 2,15 dollar per dag troligen kommer att ha försvunnit 2050, två decennier senare än vad som anges i FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. Läs rapporten här.

FN förhindrar oljeutsläpp i Röda havet

FN:s utvecklingsprogram (UNDP), har anlitat ett sjöräddningsföretag för att på ett säkert sätt avlägsna oljan och förbereda FSO Safer för bogsering till ett bärgningsvarv. Den jättelika oljetankern FSO Safer ligger sedan 2015 övergiven utanför Jemens kust i Röda havet, eftersom kriget gjort det omöjligt för företaget som äger oljetankern att hantera den på ett säkert sätt.  Tidigare har EU-parlamentet stött på för att FN ska undersöka och reparera tankern. För att fylla budgetgapet återupptar FN ett crowdfunding-upprop där tusentals personer runt om i världen bidrog till FSO Safer-projektet 2021. Läs mer om insamlingen här.

Micronesiens president kritiserar Kina

David Panuelo, avgående presidenten för Mikronesiska federationen, förespråkar i ett öppet brev att landet ska byta diplomatiskt erkännande från Peking till Taipei. Kina ägnar sig åt ”politisk krigföring” i Stilla havet, hävdar presidenten. Han anklagar Peking för att muta folkvalda i Mikronesien och för direkta hot mot honom själv. Läs hela artikeln i The Guardian.

Iran och Saudiarabien återupprättar förbindelser

Iran och Saudiarabien har enats om att återupprätta förbindelserna efter sju års fientlighet som bidragit till att underblåsa konflikterna i Mellanöstern, från Jemen till Syrien. Ambassader ska öppnas inom två månader. Detta kan leda till de-eskalering av konflikten i Jemen och minskade spänningar i Mellanöstern. Läs hela artiken på The New York Times.

Det händer i veckan

13 mars. Nationella elefantdagen i Thailand
Den vita elefanten är Thailands nationaldjur sedan 1963 och sedan 1998 firas nationella elefantdagen varje år den 13 mars. Här finns tips på några aktiviteter denna dag.

14 mars. Läskurs för unga: Avkolonisering
Var: Tensta konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
När: Kl. 18.00 – 19.30
Arrangör: Tensta konsthall och Tensta bibliotek

En läs- och samtalscirkel i Tensta med Shahram Khosravi med fokus på raskapitalism, global migration, feministisk avkolonisering och avvkolonisering av kunskap och konst.

14 mars. Principer under attack?
Ett frukostsamtal om utmaningar kring humanitära insatser i dagens konflikter
Var: Medelhavsmuseet, Salongen
När: Kl. 08.15-09.00, frukost serveras från kl. 08.00.
Arrangör: Röda Korset och Läkare Utan Gränser

Att förhandla tillträde till alla sidor och därmed förhålla sig neutralt till politiken som omger en konflikt är avgörande för humanitärt arbete. Men i länder som Ukraina, Afghanistan och Palestina riskerar politiska spänningar och vilseledande information att dra in journalister och humanitära organisationer i kontroverser och anklagelser som i slutändan kan hindra de livräddande insatserna.

15 mars. Världsdagen för konsumenträttigheter syftar till att främja konsumenters grundläggande rättigheter, kräva att dessa rättigheter respekteras och skyddas och protestera mot marknadsmissbruk och sociala orättvisor. Årets tema är Stärka konsumenterna genom övergång till ren energi.

15 mars. Internationella dagen för bekämpning av islamofobi
Dagen mot islamofobi instiftades av FN 2022 på initiativ av Pakistan och äger rum den 15 mars varje år i 140 länder. Datumet valdes eftersom det är årsdagen av moskéskjutningen i Christchurch 2019 då 51 personer miste livet.

15-16 mars. Insamlingsforum 2023
Var: Sergel Hub, Stockholm
När: 15-16 mars
Arrangör: Giva Sverige

I en värld av ovisshet med en konjunkturnedgång, ny regering i Sverige, ett krig i vårt närområde och många kriser runtom i världen är behovet av kunskap större än någonsin. På Nordens största konferens om insamling och givande får du insikter och verktyg som hjälper dig att navigera i en oviss värld.

Läs vår artikel om de organisationer som nominerats till Stenbeckspriset här.

16 mars. Globala Torget: Live från Umeå Littfest

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 förändrade livet för miljontals ukrainare enormt mycket. Genom Messages from Ukraine får vi uppleva lite av den nya verklighet befolkningen plötsligt befinner sig i. Vissa tvingas fly, andra stannar. De mänskliga rättigheterna utmanas verkligen. I detta samtal lyfts röster om resiliens, att vara på flykt och vilka (begränsade) rättigheter som en skyddssökande i Sverige får.

Samtalet sker på engelska.

Medverkande:
Gregg Bucken-Knapp, aktuell med Messages from Ukraine, migrationsexpert & professor vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet.
Elin Haglund, människorättsorganisationen Läkare i Världen
Ilya Kaminsky, författare. Modererar gör Anne Grönlund, forskare och journalist.

Presenteras i samarbete med Globala Torget, Röster från Ukraina och Läkare i Världen.

17 mars. Sankt Patricks dag
Saint Patrick’s Day blev en officiell kristen högtidsdag i början av 1600-talet. Dagen firas till minne Saint Patrick som är Irlands främsta skyddshelgon och som dog den 17 mars år 461.

19 mars. Parlamentsval i Kazakstan.

19 mars. Presidentval i Montenegro.

Kommande musiksläpp och konserter

Konsert med Sauti Sol
Var: Slaktkyrkan, Styckmästargatan 10, Stockholm
När: 16 juni, insläpp kl 19
Arrangör: Slaktkyrkan

Sauti Sol bildades som en a capella-grupp i Nairobi 2005. Sedan dess har de toppat listor och levererat afrobeat som har fått klubbarna att explodera. År 2014 vann gruppen Bästa Afrikanska Band på MTV EMA. Och framgångarna har bara fortsatt med bland annat multipla BET Awards-nomineringar och tunga priser som Årets Album i Afrika och Bästa Afrikanska Band på AFIRMA 2019. Senast Sauti Sol besökte Stockholm gjorde de succé med en konsert på Fasching, som sålde slut väldigt snabbt.

Konsert med Djavan
Var: Konserthuset Stockholm
När: 19 juni
Arrangör: Selam

Sedan länge är Djavan upptagen i Brasiliens Hall of Fame tillsammans med bland annat Caetano Veloso, Gilberto Gil, Chico Buarque, Gal Costa och Milton Nascimento. Med sitt unika låtskrivande har han en förmåga att ständigt omdefiniera det som i Brasilien kallas “folkets musik” också känt som MPB – Música Popular Brasileira. Med sitt egensinniga sound skapar Djavan en starkt personlig musik laddad med brasiliansk charm.

Konsert med Salif Keita
Var: Konserthuset Stockholm
När: 2 september
Arrangör: Selam

Salif Keita är en av afro-popens stora pionjärer. Genom en rad framgångsrika album och världsturnéer har vuxit till en av kontinentens största artister genom tiderna. Han föddes som prins, besläktad i rakt nedstigande led med Malis konung och grundare, och därmed enligt tradition förbjuden att sjunga. Men han utmanade konventionerna och blev musiker.

Lästips

Violeta av Isabel Allende

Isabel Allende tar avstamp i pandemins tid. Året är 1920, flickan Violeta ser dagens ljus i en chilensk överklassfamilj och spanska sjukan skördar liv världen över. Hundra år senare ligger Violeta på sin dödsbädd och ännu en pandemi drar över jorden. Romanen är skriven i form av ett långt brev från Violeta till barnbarnet Camilo.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.