Jemen: Svenskt stöd för att förhindra miljökatastrof


Oljetankern FSO Safer utanför Hodeidah, Jemen. Foto: Piet Sinke, Creative Commons

Sverige ger genom Sida 30 miljoner kronor till FN för att förhindra ett oljeläckage från oljetankern utanför Jemens kust i Röda Havet. Nu kan oljan flyttas till en säker plats.

– Här står mycket på spel för miljontals människor, djurliv och länder i området kring Röda Havet. Genom ett internationellt samarbete bidrar vi till att förhindra en miljökatastrof av monumentala mått, säger Maria Selin, biståndsråd på ambassaden i Amman och chef för Sidas regionala utvecklingssamarbete i Mellanöstern och Nordafrika i ett pressmeddelande från myndigheten.

Oljetankern FSO Safer ligger sedan 2015 övergiven utanför Jemens kust i Röda havet på grund av det pågående kriget. Enligt FN är det omöjligt att reparera fartyget. Ett utsläpp skulle kosta uppemot 20 miljarder dollar att sanera och få katastrofala effekter på miljön, påverka uppåt ett tusen olika arter av marint liv och slå ut stora delar av fiskebeståndet för en mycket lång tid framöver.

– Det här skulle kunna få allvarliga och direkta konsekvenser för tolv miljoner människor i Jemen och samhällen runt Röda havskusten. Det marina ekosystemet skulle drabbas hårt vilket får betydande konsekvenser för både jordbruk och fisket och också ge människor stora hälsoproblem, säger Maria Selin.

Att flytta oljan till säkert förvar uppskattas kosta 80 miljoner dollar och den elfte maj 2022 står FN tillsammans med Nederländerna värd för en internationell givarkonferens för att mobilisera ytterligare stöd för arbetet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.