Debatt: Giftattackerna i Iran måste utredas


Mammor till de förgiftade flickorna. Foto: Wikimedia Commons

DEBATT. Världen måste agera kraftfullt mot giftattackerna, men istället försöker det internationella samfundet nu förhandla fram nya kärnenergiavtal med regimen. Det skriver aktivisten Victoria Azad med anledning av att flickor förgiftats på skolor runt om i Iran.  

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Giftattacker på elever i skolor, studenter på universitetet och på vanligt folk som befinner sig på allmän plats är ett mycket komplext och skrämmande ”stalinistiskt” projekt som kräver noggrann logistisk planering och kapacitet. Det kan inte ha utförts av vem som helst.

Det finns mängder av videobevis och rapporter som bekräftar de gift- och gasattacker som drabbat folket. CNN skriver den 6 mars att lärare, sjukvårdsarbetare och föräldrar som talat ut om attackerna har tystats av statliga företrädare. Sedan i november är det över 1 000 flickor på skolor i städet runt om i Iran som utsatts för attacker. 

Frågan är: Vilka är inblandade i detta? 

Regimen har bekräftat att skolflickor har förgiftats, men nekar till att de ska vara sanktionerat av ledningen. De har sagt att händelserna ska utredas och 100 personer har nu gripits och anklagats för att ligga bakom.   

För oss kvinnorättsaktivister är det tydligt att det här bara är ett sätt för regimen att försöka ta uppmärksamhet från de protester som pågår i landet. Genom att sprida skräck försöker de få revolutionen att tystna.

Regimen sänder ett budskap till samhället att ingen går säker, att det finns en osynlig, ond hand som skadar och att det bara är regimen som kan skydda folket från att drabbas. Men i själva verket är det regimen som orsakar skadan.

Människorättsgrupper och organisationer har krävt att regimen omedelbart måste undersöka de brott som har begåtts, men man kan inte be en mördare att utreda de mord som den själv är skyldig till. Världen måste agera kraftfullt mot attackerna, men istället försöker det internationell samfundet nu förhandla fram nya kärnenergiavtal med regimen

Den illegitima regimen i Iran står bakom förgiftningarna. De är brottslingar och har kränkt våra mänskliga rättigheter i 44 långa år. De internationella samfundet bör stämma dem för folkmord! 

Victoria Azad
Svensk-iransk aktivist

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.