Bli glad: Ny teknik skyddar lejon i Namibia


Ett virtuellt stängsel skyddar turister från lejonattacker. Bild: Unsplash/Jeff Lemond

I Namibias nationalpark Skeleton Coast har man byggt en virtuellt stängsel för att skydda turister från lejonattacker. 

– Den här tekniken bör minska riskerna för konflikter mellan lejon och sportfiskare, säger Matthew Wijers, en forskare från Oxforduniversitetet i England.

Ett osynligt stängsel, ett så kallat Geofence, har byggts i Namibias nationalpark Skeleton Coast för att öka säkerheten för både lejon och turister i området, det rapporterar Hakai Magazine

Lejonen bär halsband med satellitsändare och när de passerar det osynliga stängslet skickas varningssignaler till parkarbetare som kan stänga av delar av det populära fiske- och campingområdet vid strandsträckan runt Torra Bay. 

Den nya tekniken skapades av landets miljö-, skogs- och turistministerium i ett samarbete med den ideella organisationen Desert Lion Conservation Trust (DLCT). Matthew Wijers, en postdoktoral lejonforskare från Oxforduniversitetet i England, berättar att även om det är kostsamt så har ”geofencing” varit effektivt i andra delar av södra Afrika.

– Den här tekniken bör minska riskerna för konflikter mellan lejon och sportfiskare längs Skeleton Coast, säger han.

Tekniken infördes efter att ett antal farliga incidenter inträffat mellan lejon och turister i nationalparken. Under 2022 gick ett lejon till attack mot en grupp fritidsfiskares fordon på en strand nära Torra Bay, men som tur var blev ingen skadad.

Namibias ökenlejon som är kända för att överleva i den torra miljön i Namibiaöknen jagades bort av lokala bönder på 1980-talet. Sedan 2022 har lejonen, som äter havslevande arter som sälar, strandade valar och skarvar, åter ökat i population. Med den nya tekniken hoppas man att de ska kunna leva sida vid sida med människorna i parken.

Faith Anyango

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.