Chile: Stoppar gruva för att rädda pingviner


"Företaget har inte antagit tillräckligt ambitiösa planer för att garantera skydd för pingvinerna", säger Maisa Rojas, Chiles miljöminister. Foto: Shutterstock

Chiles regering avvisar ett förslag på 2,5 miljarder dollar för att bygga en järn- och koppargruva nära ett berömt naturreservat, det rapporterar The Guardian. Regeringen anser inte att företaget antagit tillräckligt ambitiösa planer för att garantera skydd för pingviner och andra djur i reservatet.

Chile avböjer planen för att bygga en järn- och koppargruva med värde på 2,5 miljarder dollar nära den berömda Humboldt Penguin National Reserve, rapporterar The Guardian. Efter att frågan har utretts i omgångar slår regeringen fast att byggande av gruvan skulle leda till hot för det viktiga djurlivet i området. Det rör sig bland annat om arten humboldtpingvin som klassas som sårbar enligt FN:s naturskyddsorgan (IUCN) men även andra djur såsom, valar, delfiner och fåglar. 

Vill bli världens största kopparproducent
Gruvprojektet som skulle inneburit utvinning av järn och koppar kallas Dominga projekt och ägs av företaget Andes Iron. Företaget ville bygga en dagbrottsgruva med bearbetnings- och avlastningsanläggningar, samt en stor hamn installerad bara 30 kilometer från den berömda Humboldt Penguin National Reserve.

Med gruvan hade företaget ambitionen att bli världens största kopparproducent. De räknade med att utvinna 12 miljoner ton järn och 150 000 ton koppar per år under 22 år och skapa 1 400 jobb i Chile, något som i sin tur hade bidragit till landets ekonomi. 

En kamp mellan ekonomiska och ekologiska intressen
Projektet Dominga har varit kontroversiellt och kantat av skandaler, misstankar om korruption och protester sedan starten. Gabriel Boric, som efterträdde Sebastián Piñera som president förra året, kampanjade för att avvisa gruvprojekt som en del av hans gröna agenda.

Ett löfte som han hållit nu när landets regering beslutat att neka tillstånd för gruvan. 

Företaget: Beslutet är politiskt 
Maisa Rojas, Chiles miljöminister säger att beslutet grundar sig i att företaget inte antagit tillräckligt ambitiösa planer för att garantera skydd för pingvinerna och andra djur i området och att gruvan skulle vara skadligt för naturreservatet.

Andes Iron, företaget som äger Dominga projektet säger att de skulle överklaga beslutet och att projektet är politisk motiverat. De hävdar att projektet bör godkännas, då det är i linje med principerna för hållbar utveckling som fastställts av regeringen.

– Dominga-projektet uppfyller inte bara, utan överträffar alla standarder och är i linje med de principer som fastställts av regeringen för hållbar utveckling, säger företagets representanter i ett pressmeddelande.

Faith Anyango

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.