Pandora-läckan: Chiles president åtalas för korruptionsbrott


Chilensk militärpolis (carabineros) under protesterna 2019. Foto: Jorge Fernández Salas/Unsplash.

Chiles president Sebastián Piñera åtalas för att familjen skott sig på ett kontrakt kring en kontroversiell gruva. Åtalet är en följd av de avslöjanden som gjorts genom den så kallade Pandora-läckan.

Av de handlingar som blivit tillgängliga framgår att Piñeras familj sålde en gruva under hans första mandatperiod och att det i affären ”ingick” en lagändring som skulle underlätta för de nya ägarna …  Beslutet att åtala presidenten fattades efter en 24 timmar lång debatt i det chilenska underhuset (kongressen). Frågan går nu vidare till senaten. Samtidigt återstår det bara en månad tills Chile går till val på nytt.

President Sebastián Piñera är bara en av flera latinamerikanska ledare vars affärer avslöjats genom de så kallade Pandora Papers, en läcka bestående av tiotusentals dokument som analyserats av journalister runt om i världen. Av de 35 presidenter (före detta och nuvarande) som förekommer i Pandora Papers kommer fjorton från Latinamerika.

I Honduras, som går till val redan den 28:e november, använder sig de styrande av en ny lag kring penningtvätt för att komma åt de journalister och organisationer som granskat landets politiker och deras kopplingar till Pandora-läckan. Lagen påminner om de lagar kring ”utländska agenter” som bland annat införts i Ryssland. 

– Det är är bara ett sätt att försöka komma åt de som granskar den omfattande penningtvätt som pågår i landet, säger parlamentsledamoten Luis Redondo som tillhör ett av landets oppositionspartier i en intervju med tidningen Contra Corriente.

90 av 330 politiker som nämns i samband med avslöjandet kommer från Latinamerika och Honduras är ett av de länder i världen som har flest politiker namngivna i Pandora-läckan. Porfirio Lobo som var president 2010-2014, den nuvarande vicepresidenten Ricardo Álvarez, och presidentkandidaten och nuvarande borgmästaren Nasry Asfura förekommer alla i läckan. Som av en händelse kommer de alla från samma parti som sedan flera decennier dominerar Honduras. 

David Isaksson

Bakgrund

Journalistkonsortiet ICIJ släppte den tredje oktober miljoner dokument (12 miljoner filer, 6,4 miljoner dokument, 1,2 miljoner e-postmeddelanden med mera) med koppling till affärer i skatteparadis. Den så kallade Pandoraläckan visar hur rika personer använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar. Över 600 journalister i 117 länder runt om i världen har samarbetat i att ta fram avslöjandena som innehåller närapå tolv miljoner filer med 14 offshoreföretags arbete. Dokumenten sträcker sig över fem decennier, de flesta skapades mellan 1996 och 2020. De innehåller information om mer än 29 000 beneficial owners (förmånstagare) varav fler än 200 svenskar. Det är mer än dubbelt så många ägare som publicerades 2016 i Panamadokumenten, som i sin tur baserades på en läcka från en enda advokatbyrå.

Läs mer här:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.