Bistånd: 120 miljoner till kvinnor i Ukraina och Moldavien


A residential building damaged in Kyiv. Photo: Shutterstock.

Sverige ger 120 miljoner kronor i stöd till flickor och kvinnor i Ukraina och Moldavien. Pengarna kanaliseras genom FN:s befolkningsfond UNFPA och UN Women. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina beslutar nu regeringen att Sverige ska bistå med 120 miljoner kronor i stöd till flickor och kvinnor i Ukraina och Moldavien. Stödet ska stärka hälso- och sjukvården och återuppbygga infrastruktur som skadats av Rysslands attacker i Ukraina. I Moldavien ska stödet gå till att hjälpa de flyktingar som sökt sig dit.

Totalt går 97,5 miljoner kronor av stödet till FN:s befolkningsfond UNFPA för verksamhet i Ukraina och Moldavien och 22,5 miljoner kronor går via UN Women till Ukraina.

Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister, säger att stödet är helt i linje med regeringens prioriteringar för biståndet som syftar till att möta kvinnors och flickors humanitära behov och främja deras möjligheter och rättigheter.

– Pengarna kan gå till livräddande insatser genom bland annat fler mobila hälsokliniker, utrustning för att förhindra mödra- och spädbarnsdödlighet och även skydd och stöd till de som fallit offer för det konfliktrelaterade sexuella våldet, säger Johan Forsell i pressmeddelandet.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har landet blivit den största mottagaren av svenskt bistånd. Sverige har bidragit med 1,7 miljarder i humanitärt stöd sedan februari 2022.

Ukraina kommer fortsätta stå i centrum för det svenska biståndet även 2023. I samband med att regleringsbrevet presenterades den 22 december 2022 fick Sida särskilt i uppdrag att analysera förutsättningarna för att ”stärka Ukrainas samhällsfunktioner och en hållbar demokratisk, ekonomisk och miljömässig utveckling i landet under perioden 2023–2027”.

Det totala svenska stödet till Ukraina det senaste året – militärt, finansiellt och humanitärt – uppgår enligt UD till 14,9 miljarder:

  • Militärt stöd – 10,6 miljarder kronor
  • Humanitärt stöd – 1,7 miljarder kronor
  • Finansiellt stöd – 1,1 miljarder kronor
  • Civil krishantering – 500 miljoner kronor
  • Återuppbyggnad – 650 miljoner kronor
  • Reformstöd – 316 miljoner kronor
  • Stöd till cybersäkerhet, kärnsäkerhet, fria medier, ansvarsutkrävande med mera – 35 miljoner kronor

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.