Saab: Vi ser allvarligt på anklagelserna


Carl Gustaf in action. Foto: Saab

Global Bar Magazine har tidigare rapporterat att delar till Saab:s granatgevär Carl Gustaf 84 olagligt exporterats från Indien till juntan i Myanmar. Nu svarar Saab på kritiken.

Organisationen Justice for Myanmar har i en gransking visat hur sofistikerade svenska tändsatser för granatgeväret Carl Gustaf 84 exporterats från Indien till juntan i Myanmar. Exporten är ett brott mot EU:s vapenembargo mot Myanmar.
– Sverige måste avbryta vapenexporten till Indien om landet inte upphör med vidareexport till juntan, säger Yadanar Maung, talesman för Justice For Myanmar till Global Bar Magazine.

Nu svarar Saab på kritiken:
”Vi tar sådana påståenden på stort allvar då vi kräver att våra leverantörsled och licenstillverkare följer internationella och nationella lagar och regelverk gällande produktion och export av försvarsmateriel. Vi har ingen affärsrelation med företaget i fråga och kommer att kontakta våra motparter i Indien för klargörande i ärendet och för att fastställa om ytterligare åtgärder behöver vidtas. Vi arbetar nära ISP, myndigheten som ansvarar för svensk exportkontroll, för att stötta deras arbete och säkerställa att regler och lagar följs. Vi är alltid redo att bistå ISPs arbete vid behov”, skriver företagets presschef Mattias Rådström till Global Bar Magazine.

Kristina Jelmin är kanslichef på Svenska Burmakommittén:

– Vi tycker det är bra att Saab utreder det här. Det viktigt att de går till botten med så
allvarliga anklagelser och vi ser fram emot att höra vad Saab kommer fram till, säger hon i en kommentar.

Redaktionen
Läs mer om granatgeväret Carl Gustaf här

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.