Ukraina: Ytterligare 600 miljoner kronor i bistånd


A residential building damaged in Kyiv. Photo: Shutterstock.

Sverige utökar stödet till Ukraina med 600 miljoner kronor. Det sker genom en ny mekanism inom Världsbanken. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Den 13 december genomförs ytterligare en givarkonferens för Ukraina, denna gång i Paris med Frankrike som värld. Konferensen sker mot bakgrund av ytterligare ryska attacker mot den ukrainska energiförsörjningen. Så sent som i helgen lämnades 1,5 miljoner människor i Odessa-regionen utan el som en följd av de ryska attackerna och fokus för denna givarkonferens är främst energiförsörjningen och de akuta behoven under vintern.

I samband med G7-ländernas möte den 12 december beslutades också om en ny gemensam plattform för givarkoordinering med Ukraina.– Målet är nu att snabbt bygga upp denna plattform med deltagande av Ukraina, internationella finansinstitut och andra partner, sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz efter G7-mötet. De senaste dagarna har samtidigt de ryska förlusterna ökat kraftigt.

Den nya svenska stödet syftar till att upprätthålla tillgången till energi, värme, sjukvård och stödja jordbruket och utbildningssystemet.

– Som inkommande EU-ordförande vill jag skicka en stark signal om att Sverige står sida vid sida med Ukraina. EU är Ukrainas framtid. Det ska det inte råda något tvivel om, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i pressmeddelandet.

Det svenska stödet till Ukraina uppgår för 2022 enligt Open Aid så här långt till 1,3 miljarder kronor för 2022, och kommer med det nya stödet att uppgå till ca två miljarder kronor. Det gör Ukraina till det största mottagarlandet för 2022, en tendens som ytterligare kommer att förstärkas under 2023.

Redaktionen

Läs också

 

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.