Algerisk journalist hotas av fem års fängelse


campaign image by Reporters without Borders.

Den 24 december fängslades Ihsane El Kadi, chefredaktör för Radio M och Maghreb Émergent i Algeriet. Nu hotas han av fem års fängelse. Dom faller den 2 april 2023.

Det var efter att Ihsane El Kadi rapporterat att den sittande presidenten Abdelmadjid Tebboune planerade att ändra konstitutionen för att kunna väljas om för en ny mandatperiod och i en Tweet ifrågasatt uppgiften om att regimen lyckats ”återfå” 20 miljarder dollar som skulle ha försvunnit i en korruptionsaffär som Ihsane El Kadi greps av landets säkerhetstjänst, något vi rapporterat om här.

Rättegången mot Ihsane El Kadi inleddes den 26 mars. Åklagaren begärde ett femårigt uppskjutet fängelsestraff, rapporterade algerisk media.

El Kadi är grundare av Radio M and Maghreb Émergent, de sista fria och oberoende medierna i Algeriet. Några dagar innan han arresterades publicerade Ihsane El Kadi en analys över den politiska situationen i Algeriet där han beskrev den algeriska arméns roll i presidentvalet som du kan läsa här.

Spionanklagelser

Åklagaren vid domstolen i SidiM’hamed i Alger hade begärt ett femårigt fängelsestraff, ett femårigt förbud mot att utöva journalistik och böter på motsvarande cirka 50 000 kronor. Förlagets utrustning och lokaler ska också konfiskeras.

Från det att han greps i december 2022 har Ihsane El Kadi suttit i förundersökningshäkte i El Harrach-fängelset. Enligt Amnesty International har han anklagats för flera brott, bland annat för att ha tagit emot medel som ”kan skada statens säkerhet” och ”tagit emot utländska medel för propaganda”.

Enligt Ihsane El Kadis advokater var de utländska medel som han anklagades för att ha tagit en penningöverföring på 25 000 pund från hans dotter som är bosatt i Storbritannien och aktieägare i det förlag som äger medieföretagen.

Som grundare och chefredaktör för Radio M och Maghreb Émergent har Ihsane El Kadi varit en av Algeriets mest tongivande journalister. Radiostationen och tidningen har framför allt riktat sig till ung, urban publik. Tidningen och radion har blivit känd för sin kritik mot den algeriska regeringen och för att ge röst åt unga, progressiva röster i landet, men har också släppt fram regeringsrepresentanter i etern.

Några minuter efter att rättegången inleddes fördömde Ihsane El Kadi den godtyckliga arresteringen och de falska anklagelserna om att han skulle vara spion, något som Algeriets president Tebboune framfört i i samband med en presskonferens nyligen.

– Den dag då Tebboune kommer att göra mig till spion kommer inte att inträffa!, sa Ihsane El Kadi, något som fick domstolen att exploderade i applåder, rapporterar lokala medier.

Flera internationella organisationer, däribland Reportrar utan gränserCommittee to Protect Journalists och Amnesty International har krävt att Ihsane El Kadi omedelbart ska friges.

David Isaksson

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.