Nicaragua släpper 200 politiska fångar


Många av de som nu släpps fängslades efter protesterna 2018. Foto: Shutterstock.

Ortega-familjen som helt kontrollerar Nicaragua har i ett oväntat drag frigett 222 politiska fångar. De frisläppta har berövats sina medborgarskap och lämnat landet i ett plan med destination Washington.

Texten uppdaterades 9/2 23.40

1979 segrade de unga sandinisterna i den revolution som störtade Somoza-diktaturen. Idag är sandiniströrelsen i praktiken ett familjeföretag, kontrollerat av Daniel Ortega och hans fru och vicepresident Murillo.

Totalt frigivs 222 fångar. Hela listan hittar du här. Flera av fångarna hade planerat att ställa upp mot president Daniel Ortega i valet 2021, men fängslades före valet. Enligt uppgift till New York Times har Nicaragua inte krävt något i utbyte utan frisläppandet har förhandlats fram som ett sätt för att förbättra relationen mellan de två länderna. Två av fångarna vägrade lämna landet.

I en kommentar skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken:

”Nicaraguas frigivning av dessa personer, varav en är amerikansk medborgare, är ett konstruktivt steg mot att ta itu med kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet och öppnar dörren för en fortsatt dialog mellan Förenta staterna och Nicaragua om frågor av intresse.”

Till de frigivna hör den legendariske gerillakommendanten Dora Maria Tellez – känd som La comendante Dos – liksom Cristina Chamorro, dotter till den legendariske chefredaktören Pedro Joaquin Chamorro (som mördades av Somoza-regimen) och till Violeta Chamorro, kvinnan som besegrade Daniel Ortega i presidentvalet 1990.

Dora Maria Téllez i mitten, bild från befrielsen av staden Leon 1979.

Till de som släpps hör också den tidigare presidentkandidaten Felix Maradiaga. Till CNN säger han:

– Först när vi stod i dörren till planet insåg vi vad det handlade om.

På frågan om de hade skrivit under något dokument svarade Felix Maradiaga:

– Ja, vi tvingades skriva under en lapp där det stod att vi är här, mycket kort, en rad, helt enkelt att vi lämnar landet frivilligt, utan någon annan förklaring.

En fånge, Daniel Ortegas tidigare revolutionskamrat Hugo Torres, 73 år, dog under fångenskapen.

Redaktionen

Lyssna på

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.