Global Podd 89. Nicaragua – varför gick det så illa?


Nicaragua två år efter revolutionen. Idag är de forna gerillaledarna de nya förtryckarna. Foto: David Isaksson

Vad var det som hände med biståndets och solidaritetsrörelsens favoritland? Hur kom det sig att den folkliga revolutionen 1979 kunde förvandlades till ett familjeföretag där Daniel Ortega med brutala former fängslar och slår ner alla former av protester? Den 7:e november är det val i Nicaragua – ett val där de ledande oppositionsledarna sitter fängslade.
Vad händer nu? Vad borde Sverige ha gjort annorlunda?

Söndag den 7:e november är det val i Nicaragua, ett val där oppositionsledarna antingen fängslats eller tvingats i exil och där Daniel Ortega och hans fru vicepresidenten Rosario Murillo med största sannolikhet kommer att omväljas på nytt.

Under 80- och 90-talet var Nicaragua ett av Sveriges viktigaste biståndsländer. De unga sandinisterna symboliserade framtiden. Sedan dess har situationen blivit allt värre. Gjorde vi rätt som gav ett så omfattande stöd till Nicaragua? Finns det något kvar av det svenska biståndet – och vad borde vi ha gjort annorlunda?

Medverkande:

  • Lars Bildt, filmare och biståndsarbetare som redan 1980 första gången bosatte sig i Nicaragua.
  • Eva Zetterberg, Sveriges sista ambassadör i Nicaragua (2003-2008) och tidigare bland annat riksdagsledamot.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.