Global Podd 89. Nicaragua – varför gick det så illa?


Nicaragua två år efter revolutionen. Idag är de forna gerillaledarna de nya förtryckarna. Foto: David Isaksson

Vad var det som hände med biståndets och solidaritetsrörelsens favoritland? Hur kom det sig att den folkliga revolutionen 1979 kunde förvandlades till ett familjeföretag där Daniel Ortega med brutala former fängslar och slår ner alla former av protester? Den 7:e november är det val i Nicaragua – ett val där de ledande oppositionsledarna sitter fängslade.
Vad händer nu? Vad borde Sverige ha gjort annorlunda?

Söndag den 7:e november är det val i Nicaragua, ett val där oppositionsledarna antingen fängslats eller tvingats i exil och där Daniel Ortega och hans fru vicepresidenten Rosario Murillo med största sannolikhet kommer att omväljas på nytt.

Under 80- och 90-talet var Nicaragua ett av Sveriges viktigaste biståndsländer. De unga sandinisterna symboliserade framtiden. Sedan dess har situationen blivit allt värre. Gjorde vi rätt som gav ett så omfattande stöd till Nicaragua? Finns det något kvar av det svenska biståndet – och vad borde vi ha gjort annorlunda?

Medverkande:

  • Lars Bildt, filmare och biståndsarbetare som redan 1980 första gången bosatte sig i Nicaragua.
  • Eva Zetterberg, Sveriges sista ambassadör i Nicaragua (2003-2008) och tidigare bland annat riksdagsledamot.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.